Legalna prodaja cigareta pala 60 odsto - Volim Podgoricu

Legalna prodaja cigareta pala 60 odsto

Legalna prodaja cigareta u Crnoj Gori, tokom marta 2018. godine, pala je za 60 odsto, u odnosu na uporedni period prošle godine. Većina cigareta sad se kupuje na ulici i šverceri, uz prećutnu saglasnost države i njenih inspekcijskih službi, sad ubrzano puno džepove, tvrdi za “Vijesti” sagovornik sa domaćeg tržišta duvanskih proizvoda koji je zahtijevao anonimnost.

Od aprila prošle godine Vlada je tri puta povećavala akcize na duvanske proizvode uz zvanično obrazloženje da žele da poboljšaju državne prihode, međutim rezultat je pad prometa i velike zarade za organizatore crnog tržišta. Sve to izazvalo je sumnje u javnosti da je šverc cigareta ponovo postao “državni posao” kao 90-ih godina.

Izvršna direktorica Lilja Pižurica iz distributerske trgovačke kuće Nergelia, koja prodaje cigarete američkog proizvođa Philip Moris u Crnoj Gori, nije krila zvaničnu statistiku o prodaji uvoznih cigareta na domaćem tržšištu.

“Pad prodaje cigareta iz našeg portfolija je drastičan, i iz mjeseca u mjesec sve veći. U odnosu na prošlu godinu, u januaru smo na tržište plasirali 24 odsto manje proizvoda, u februaru 47 odsto, da bi pad prodaje u martu dostigao 60 procenata. Sa ovakvom akciznom strukturom, nesumnjivo će se ovaj negativni trend nastaviti i mi smo jako zabrinuti za sudbinu legalnog tržišta cigareta”, izjavila je “Vijestima” Pižurica.

Očekivani haos na duvanskom tržištu Crne Gore, nakon tri velika rasta dažbina na uvoz i prodaju cigarete za godinu dana, traje mjesecima, a sve u korist par moćnih švercerskih lobija kojima ostaje sve veći “kolač” od organizovane ulične prodaje duvanskih proizvoda.

Promet na legalnom tržištu počeo je da pada nakon drugog povećanja akciza u avgustu jer je razlika u cijeni između legalne i nelegalne cigarete dostigla jedan euro. To povećanje cijena uticalo je na pad legalnog tržišta za oko 20 odsto do kraja prošle godine, a neki uvoznici su krajem kalendarske godine vraćali akcizne markice jer su magacini bili puni, a nije bilo izgleda za skoru prodaju novih porudžbina.
Novo povećanje cijene legalne cigarete za oko 40-50 centi uslijedilo je u januaru ove godine, što je ubrzalo pad legalnog tržišta i cvjetanje nelegalne prodaje.

Ukupno opterećenje dažbinama po maloprodajnoj prodajnoj cijeni paklice cigareta sada iznosi više od 80 odsto, što organizatorima nelegalnog tržišta ostavlja prostor za veliku zaradu.

Paklica najjeftinijih cigareta u legalnoj prodaji iznosi oko 2,4 eura, dok su u uličnoj prodaji oko euro.

Prošle godine akciza je povećana dva puta, najprije u aprilu, pa u avgustu, tako da su crnogorski magacini zajedno sa decembarskim najmanje tri puta vanredno punjeni cigaretama, zbog čega zvanična statistika na kraju kalendarske 2017. nije davala pravu sliku o onome što se zapravo dešavalo.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com