IZVJEŠTAJ STEJT DIPARTMENTA: Tuku zatvorenike, korupcije ima u sudovima i policiji - Volim Podgoricu

IZVJEŠTAJ STEJT DIPARTMENTA: Tuku zatvorenike, korupcije ima u sudovima i policiji

Najznačajniji problemi Crne Gore su upotreba sile od strane policije i zatvorskih čuvara kako bi se od uhapšenih i zatvorenika dobila priznanja, manjak nezavisnosti sudstva, određene povrede medijskih sloboda, zatim korupcija, uključujući korupciju u agencijama za sprovođenje zakona i sudovima, te nasilje nad LGBT osobama i navodi o prinudnom radu i radu djece. Ovo se navodi u Izvještaju o ljudskim pravima američkog Stejt Dipartmenta koji je sinoć predstavio vršilac dužnosti državnog sekretara Džon Saliven.

U tom dokumentu se navodi da je u Crnoj Gori problem i nekažnjivost jer Vlada nije kaznila zvaničnike koji su kršili ljudska prava.

Stejt Dipartment u dokumentu kaže da je bilo navoda o neprikladnom tretmanu uhapšenih i zatvorenika i podsjeća da su vlasti gonile policajce zbog zloupotrebe ovlašćenja, te da je bilo zastoja u tim sudskim procesima.

“Nevladine organizacije su navele da je više policajaca koji su odgovorni za kršenje pravila službe, uključujući i prekomjernu upotrebu sile, i dalje na dužnosti. Osnovni sud u Podgorici osudio je komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića na pet mjeseci zatvora jer nije otkrio imena članova jedinice koji su teško pretukli više građana i tokom protestai prekoračili ovlašćenja dok su razbijali nasilni protest opozicionih partija, a NVO i opozicija su kritikovali kaznu navodeći da je prekratka”, navodi se Izvještaju.

U dokumentu se kaže i da je nekažnjivost ostala problem unutar bezbjednosih snaga. Proces imenovanja sudija i tužilaca, kaže se u dokumentu, ostao je u određenoj mjeri politizovan.

Kada je u pitanju sloboda medija, iz Stejt Dipartmenta ukazaju da je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović “u intervjuu za tabloidnu televiziju Pink, kazao da određeni mediji i NVO kuju zavjeru kao “medijska mafija” kako bi zbacili Vladu”.

“Više medija i nevladinih organizacija je osudilo Đukanovićevu izjavu kao napad na medijske slobode”, navodi se u Izvještaju.

Stejt Dipartment podsjeća i na pisanja “Dana” o tome da je brat premijera Duška Markovića, Velizar Marković, prijetio njihovom novinaru, kao i na to da je novinaru “Vijesti” Tufiku Softiću isplaćena odšteta zbog neadekvatne istrage nakon što je 2007 pretučen. U izvještaju se navodi hronologija prošlogodišnjih smjena u Savjetu RTCG i konstatuje da su ih opozicione partije. NVO i nezavisni mediji kritikovali kao pokušaj DPS-a da povrati kontrolu nad javnim servisom prije predsjedničkih i lokalnih izbora 2018. godine.

Nezavisni i pro-opozicioni mediji žalili su se na nepošten tretman i ekonomske pritiske od vladinih ministara i agencija a CGO je tvrdio da selektivna i netransparentna raspodjela javnih sredstava provladinim medijima stvara nepošten medijski ambijent and predstavlja samocenzuru, stoji u izvještaju

Vladini zvaničnici se izvukli sa korupcijom

Stejt Dipartment u izvještaju ukazuje i na to da crnogorski zakoni predviđaju kazne za korupciju među zvaničnicima, ali i da Vlada nije efektivno sprovodila zakone, te da korupcija ostaje problem.

“Bilo je dokaza da su neki vladini zvaničnici umiješani u korupciju i da su ostali nekažnjeni”, kaže se u dokumentu. Podsjeća se i da se Svetozar Marović izjasnio krivim za korupciju i organizovani kriminal, ali i da je pobjegao iz države. “Korupcija u policiji i neprikladan uticaj vlasti na ponašanje policijaca ostaje problem”, navodi se u Izvještaju.

Vijesti

1 komentar

  1. The big names of Bruce Willis, Morgan Freeman and the highly memorable and convincing John Malkovich unite in this quite diversified movie that has a strong humorous and human touch but soon turns out to be also a tension loaded conspiracy thriller with good special effects and action scenes.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com