DANAS POČINJE UPIS PRVAKA: Ovo PRAVILO će morati da se poštuje! - Volim Podgoricu

DANAS POČINJE UPIS PRVAKA: Ovo PRAVILO će morati da se poštuje!

Upis budućih prvaka u osnovne škole počeće u ponedjeljak, 23. aprila.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da se upisuju djeca rođena 2012. godine, koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini.

“Napominjemo da od ove godine važi teritorijalni princip, što znači da će se za svaku školu odrediti pripadajuća naselja/ulice. Te spiskove škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je prije svega da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Iz tog resora je pojašnjeno da se procedura upisa realizuje kao i prethodnih godina, u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole.

Zbog početka primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja ili staratelja će, kako je saopšteno, biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu.

Tu potvrdu moraju dostaviti oni roditelji ili staratelji koji do sad nijesu prijavili promjenu adrese stanovanja Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu koja pripada njihovom trenutnom mjestu prebivališta i oni koji su nakon februara 2018. mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili MUP-u.

“Ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com