PODGORICA: Samo u Lepoj Kati sedam kladionica i dva kazina - Volim Podgoricu

PODGORICA: Samo u Lepoj Kati sedam kladionica i dva kazina

Samo u zgradi Lepe Kate, pored tržnog centra Mol of Montenegro u Podgorici, postoji čak sedam kladionica i dva kazina.

Da kladionice imaju za koga da rade, odnosno od koga da zarađuju, pokazalo je i istraživanje Instituta za javno zdravlje, rađeno prošle godine, prema kojem više od polovine mladih kocka. Sportske kladionice su, prema istraživanju, najuobičajenija forma igranja igara na sreću, slijedi bingo i lutrija.

“Više od polovine mladih (52 odsto) starosti do 24 godine igralo igre na sreću nekad u životu”, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje iz 2017.

U cjelokupnoj populaciji odraslih stanovnika Crne Gore, 44 odsto igralo je igre na sreću nekad u životu.

Iz ADP Zid, u okviru kojeg radi Savjetovalište za mlade koji imaju problem s kockanjem, navode da većina ljudi koji kockaju ne rade to da bi zaradili novac, nego da bi ga negdje potrošili. Kažu da je za kockare odlazak u kladionicu kao odlazak u kafić, gdje troše novac i provode slobodno vrijeme, i upozoravaju da svaka druga motivacija može da bude predvorje nekog budućeg ozbiljnog problema.

“Onog momenta kada mi više ne možemo da kontrolišemo tu želju koja kasnije prerasta u patološku potrebu za kockom, tog momenta govorimo o nastanku problema i tad kocka već nije negdje zabava”, kazao je Milan Radovanović, psihološki savjetnik u ADP ZID.

Radovanović objašnjava da kod patološkog kockanja nedostatak novca nije motivacija, već pojedinac to radi iz psiholoških razloga koje nije mogao zadovoljiti na drugačiji način – bilo da su u pitanju problemi za porodicom ili nedostatak samopouzdanja. Kada su u pitanju mladi, nerijetko i maloljetnici, kojima po Zakonu nije dozvoljeno kockanje, Radovanović smatra da problem može biti i u pogrešnim uzorima.

“Vi imate situaciju da u osnovnim i srednjim školama nastavnici razmenjuju dojave o kvotama i slično sa svojim đacima. To je potpuno neprihvatljivo ponašanje”, kazao je Radovanović.

Na pitanje ADP Zida da li ste ikada igrali neku igru na sreću, skoro 80 odsto mladih u Podgorici, uzrasta od 14 do 30 godina, odgovorilo je potvrdno. Više od trećine za rasprostranjenost kockanja “krivi” dostupnost i broj mjesta za igre na sreću.

“Trebalo bi ponuditi alternativu, jer ukoliko ugasimo kladionice, a ovamo nemamo sportske sadržaje bespaltne, kulturne sadržaje i tako dalje, opet mladi će naći neki drugi način da potroše svoje slobodno vrijeme”, navodi Vesna Kraljević, psihološkinja u ADP ZID.

Iz ADP Zid poručuju da društvo treba da postane svjesno opasnosti koje kockanje može da izazove po pojedinca, i pozivaju nadležne da zajedno rade na rješavanju ovog problema.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com