Home / NOVOSTI / Društvo / ,,Spremni smo da tvrdnje u vezi Bečićevog rada dokažemo na sudu”
FOTO: PR centar

,,Spremni smo da tvrdnje u vezi Bečićevog rada dokažemo na sudu”

Autori saopštenja Demokrata juče su se bavili isključivo špekulisanjem o našim mogućim motivima za bavljenje ovom temom, ničim ne osporivši vjerodostojnost dokaza koje smo predstavili i istinitost zaključaka koje smo, na osnovu tih dokaza, iznijeli, saopšteno je iz NVO “Centar za akademski integritet”.

“Paragraf teksta na 67. strani magistarske disertacije Alekse Bečića iz 2014. godine poklapa se sa paragrafom teksta publikacije «Privatizacija državnog kapitala u Bosni i Hercegovini» iz 2009. godine (autori Divjak i Martinović) koju Bečić nije citirao. Poglavlja 6.2 i 6.3 magistarske disertacije Alekse Bečića poklapaju se sa poglavljima 11.1 i 11.2 magistarske disertacije «Problemi zaživljavanja korporativnog upravljanja u privredama u tranziciji sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srpskoj» iz 2009. godine (autorka Mica Kozlik), koju Bečić nije citirao”, navode u saopštenju.

NVO navodi da je detaljna analiza sporne disertacije, dostupna na njihovoj Facebook stranici.

“U četiri reakcije “Demokratske Crne Gore”, o ovome nema ni riječi. Umjesto toga, u “Demokratskoj Crnoj Gori” pokušavaju da ispolitizuju priču i bave se fejsbuk statusima Mitra Đukanovića, u kojima je, po njihovom sudu, pokazao animozitet prema Aleksi Bečiću.  Naš odgovor daćemo u formi pitanja: da li je Mitar Đukanović plagirao magistarski rad Alekse Bečića? Da li je fejsbuk nalog Mitra Đukanovića, bez citiranja, preuzeo paragrafe teksta Divjaka i Matrinovića, Kozlik, Downey-a i grupe autora publikacije «Korporativno upravljanje: priručnik», ili je to radio Aleksa Bečić? Magistar Bečić našu analizu naziva “udbaškom podmetačinom”. Šta smo mu to podmetnuli? Njegov magistarski rad?”, piše u saopštenju NVO.

Dodaju da nijesu jedna od partija sa kojima kolege gdina Bečića imaju običaj da ratuju saopštenjima.

“Mi nemamo namjeru da, daljim medijskim prepucavanjem, doprinesemo politizovanju činjenice da je gdin Bečić plagirao svoj rad. Kao odgovorna organizacija, stojimo iza naših tvrdnji, i spremni smo da ih dokažemo na sudu. Zato će, u ime naše NVO, Mitar Đukanović u ponedjeljak osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici predati krivičnu prijavu protiv gdina Bečića, uz propratni materijal, koji će u elektronskoj formi biti dostupan javnosti.  Pozivamo nadležne pravosudne organe da rade svoj posao i nadležna tijela Univerziteta Crne Gore da pokrenu istragu. Pozivamo, naravno, i nevladin sektor – u prvom redu NVO Centar za građansko obrazovanje, kao organizaciju koja se već duže vrijeme javno bavi problematikom plagijata, da daju svoj sud o validnosti naših tvrdnji i naše analize u ovom konkretnom slučaju. Nećemo dozvoliti gdinu Bečiću i njegovim kolegama da zamijene teze i govore o svemu osim o činjenicama. To im, u očima crnogorske javnosti, akademske zajednice i studenata revoltiranih Bečićevim činom, neće i ne smije proći”, zaključuju u NVO “Centar za akademski integritet”.

Vijesti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *