Početna » NOVOSTI » Zemlje regije najnesrećnije u Evropi, a evo koje mjesto zauzima Crna Gora

Zemlje regije najnesrećnije u Evropi, a evo koje mjesto zauzima Crna Gora

Od 2012. godine Ujedinjeni narodi objavljuju globalni izvještaj o sreći stanovnika pojedinih zemalja u svijetu.

U ovogodišnjem istraživanju učestvovalo je 156 zemalja, a sproveli su ga ekonomisti, psiholozi, analitičari i drugi stručnjaci iz raznih područja.

Oni su nastojali utvrditi koliko su srećni stanovnici pojedinih država, od kojih faktora to zavisi i kako se rezultati mogu iskoristiti za privredni napredak te zemlje.

Najgore rangirana zemlja regije u izvještaju “World Happiness Report 2018” jeste Bosna i Hercegovina, koja zauzima 93. mjesto na globalnoj listi.

Nešto su bolje rangirane Crna Gora (81), Makedonija (89), Hrvatska (82) i Srbija (78). “Najnesrećnija” zemlja u Evropi jeste Albanija.

mne

U regiji najsrećniji ljudi žive u Sloveniji, koja je zauzela 51. mjesto, te na Kosovu, koje se nalazi na 61. mjestu ovogodišnje UN-ove liste.

Finska je ove godine zvanično rangirana na prvom mjestu, a na posljednjem je Burundi. Finska je ispred Norveške i Danske, nakon kojih slijede Island, Švajcarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

Izvještaj čine rezultati ispitivanja građana u zemljama na rang-listi. Ispitanici su pozvani da odgovore na upitnik i ocijene od 1 do 10 kakav je stepen određenih faktora u zemlji u kojoj žive, a to su, između ostalog, saosjećanje, sloboda, velikodušnost, iskrenost i zdravlje.

Izvor: Al Jazeera

Check Also

“O izručenju Asada odlučuje američki državni sekretar, na Crnu Goru se odnosi ugovor koji su 1901. SAD potpisale sa Kraljevinom Srbijom”

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Građevinci sa juga Srbije više ne idu u Crnu Goru, već u Beograd

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *