INCIDENT U JASENOVCU: Pripadnici HOS-a razvukli transparent s ustaškim pozdravom! - Volim Podgoricu

INCIDENT U JASENOVCU: Pripadnici HOS-a razvukli transparent s ustaškim pozdravom!

Državna komemorativna ceremonija u Spomen parku Jasenovac, započela je incidentom, kada su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga razvili transparent sa ustaškim pozdravom “za dom spremni”.

Jasenovac

Jasenovac, Foto: Tanjug/Tomislav Pavlek

Prema pisanju portala Index.hr, uoči komemoracije, dvojica muškaraca koji su se, kako se navodi, predstavili kao HOS-ovci, su u mjestu Jasenovac razvili zastavu HOS-a koja, inače, uz dozvolu hrvatske države ima i taj ustaški pozdrav u sklopu svog grba.

Index je ovu vijest objavio s posebnim objašnjenjem, umetnutim u zagradu, da se incident nije dogodio u samom Spomen parku, već u mjestu Jasenovac.

Poslednji put u više kolona

Predsednik Sabora Gordan Jandroković predvodi državnu komemoraciju. “Nadam se da je ovo poslednja godina s više kolona u Jasenovcu”, rekao je Jandroković uoči početka komemoracije, prenijela je regionalna tv N1.

U Jasenovcu je danas počelo okupljanje hrvatskih zvaničnika i građana za centralnu državnu komemoraciju žrtvama najvećeg ustaškog koncentracionog logora, kojoj neće prisustvovati predstavnici Srba i Jevreja, zbog neodlučnosti zvaničnog Zagreba da se obračuna korišćenjem ustaških simbola.

Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posjetiće obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gdje će služuti molitvenu liturgiju u znak sjećanja na obilježavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša.

 Jasenovac

Jasenovac, Foto: Tanjug/Tomislav Pavlek

Liturgiji u Mlaki prisustvuju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

Inače, to je treće ovogodišnje okupljanje u Spomen parku Jasenovac. Dok je ovo pokroviteljstvom države, prethodna dva su održana ranije.

Predstavnici Jevrejske zajednice u Hrvatskoj to su učinili u petak prošle nedelje.

Predstavnici Srba i antifašita su komemoraciju održali juče. Njima se priključila delegacija najuticajnije opozicione partije SDP, koju je predvodio predsjednik Davor Bernardić.

Jasenovac

Jasenovac, Foto: Tanjug/Tomislav Pavlek

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama “u tišini”, u četvrtak.

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom.

Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspijevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča “za dom spremni”.

Jasenovac

Jasenovac, Foto: Tanjug/Tomislav Pavlek

Paniku u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na današnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, koji je to demantovao.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com