Lazurenko i Rađenović oštetili Budvu za milion eura? - Volim Podgoricu

Lazurenko i Rađenović oštetili Budvu za milion eura?

Specijalno državno tužilaštvo ispituje da li je kompanija “Beppler & Jacobson” ruskog biznismena Igora Lazurenka, oštetila kasu Opštine Budva za više od milion eura, neplaćanjem duga za komunalije.

Iz tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić, “Vijestima” je odgovoreno da je predmet u fazi izviđaja.

“Obavještavamo vas da je u fazi izviđaja predmet koji je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran zbog sumnje da je kompanija ‘Beppler & Jacobson Montenegro’ oštetila budžet Opštine Budva za više od milion eura, neplaćanjem duga za komunalije”, odgovoreno je iz SDT-a.

Prema saznanjima “Vijesti”, tužioci ispituju da li je nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, aneksiranjem ugovora o plaćanju komunalija, pomogao Lazurenkovoj kompaniji da ošteti budvansku kasu.

Dug hotela Avala prije šest godina iznosio je 4.871.209 eura, ali su tadašnji vlasnici kompanije koja gazduje hotelom, sa Opštinom postigli dogovor da plate 4.041.037,50 eura naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

 Uprkos dogovoru o izmirenju duga, kompanija do decembra 2014. godine u lokalnu kasu nije uplatila ni cent, zbog čega im je Budva prinudnom naplatom, sa računa skinula 1.800.000 eura.

“Pokreće se postupak prinudne naplate neizmirenih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Budva na teret ‘Beppler & Jacobson Montenegro’ u iznosu od 3.911.037 eura. Kompanija ‘Beppler & Jacobson Montenegro’ se 26. marta 2012. obratila Opštini Budva sa zahtjevom za utvrđivanje naknade. Sekretarijat za investicije je dostavio obračun na iznos od 4.041.037,5 eura. Po osnovu Ugovora o avansnom plaćanju od 20. avgusta 2012. uplatili ste 55.000 eura, a 30. jula 2012. 75.000 eura. Molimo vas da u roku od 10 dana uplatite razliku u iznosu od 3.911.037 eura, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da preduzmemo mjere prinudne naplate”, pisalo je u tadašnjem rješenju koje je potpisao načelnik opštinske Službe Cvetko Pajković.

Opština Budva posljednjeg dana 2014. godine blokirala je račun te kompanije i naplatila 1.800.000 eura.

Tužilaštvo ispituje zbog čega je Rađenović, samo mjesec kasnije deblokirao račun Lazurenkove kompanije i sa njima se dogovorio da u naredna četiri mjeseca, u četiri jednake rate, uplate ostatak duga, a potom i taj dogovor poništio.

Navodno, iako kompanija nije platila nijednu ratu, on je u junu 2015. godine sa njima napravio novi ugovor, prema kojem im je dug smanjen za više od milion eura.

 Rađenović je tada sa kompanijom “Beppler & Jacobson Montenegro” potpisao ugovor po kom su im dugovali 2.900.000 eura i uračunao da im se od tog iznosa odbije dio koji je prinudno naplaćen blokadom računa.

Iz dokumentacije u koju su “Vijesti” imale uvid, vidi se da je Opština Budva sa Lazurenkovom kompanijom “prebila” 130.000 za navodne troškove reprezentacije i 380.000 eura za troškove koje su vlasnici hotela navodno uložili u izgradnju trafostanice.

Sredinim juna te godine Lazurenkova kompanija u opštinsku kasu uplatila je 200.000 eura, piše u dokumentaciji dostavljenoj “Vijestima”.

Dobro obaviješteni sagovornik “Vijesti” tvrdi da je to, uz 1.800.000 prinudno naplaćenih, jedini novac koji je Opština “izvukla” od kompanije “Beppler & Jacobson Montenegro”.

Lazurenko je u petak svjedočio u kotorskom Osnovnom sudu u drugom postupku.

Pred Specijalnim državnim tužilaštvom protiv Rađenovića u toku je nekoliko postupaka, vezanih za odluke koje je kao predsjednik Opštine Budva donosio.

(Vijesti)

1 komentar

  1. À quoi bon ne pas citer de l’exposé quel porte l’au à compassion accepte pluralité depuis memebres? Le fait prééminent des derniers mois au sujet de l’échange des nouveautés;

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com