MONTAŽNA ILI ZIDANA KUĆA: Šta duže traje i šta se više isplati za gradnju? - Volim Podgoricu

MONTAŽNA ILI ZIDANA KUĆA: Šta duže traje i šta se više isplati za gradnju?

Za one koji žele da se skuće često je velika dilema: zidani ili montažni objekat?
Odluku ne može olakšati ni poslovica „vrijeme je novac“ jer je montažni dom jeftiniji, a vlada uvjerenje da je cigla izdržljivija.

Možda su to nekome slatke muke, ali nije svejedno da li će nova kuća od 50 kvadrata za prosječnu četvoročlanu porodicu biti zidana ili montažna bez obzira na razlike u cijeni.

– Montažna kuća je skoro duplo jeftinija od zidane, pošto košta 330 evra po kvadratu, dok se cijena zidanog objekta kreće od 600 do 700 evra.

To znači da je za gradnju montažne kuće od 50 kvadrata potrebno 16.500 evra, dok za podizanje zidanog doma treba 30.000 evra u najboljem slučaju.

Takođe, za izgradnju montažnog objekta od 50 kvadrata dovoljno je 25 radnih dana, a za stambenu kuću najmanje tri mjeseca i to pod uslovom da je prizemna – ističe Vuk Popović iz firme „Javor inženjering“.

Međutim, računicu za zidanu kuću imaju i oni sa polupraznim džepom.

– Nažalost, zbog nedovoljno novca mnogi se i dalje odlučuju da zidaju kuću. Tako oni prvo za 2.500 evra izgrade temelj pa onda skupljaju novac za zid, zatim za prvu ploču.

Kod montažne kuće, s druge strane, to nije moguće. Vi morate odmah da postavite i prozore i fasadu kako ne bi propala od spoljašnjih uticaja – naglašava Popović.

Prema tradicionalnom shvatanju, beton i cigla bi trebalo duže da traju od drveta. Međutim, i tu ima oprečnih mišljenja.

– Vijek montažnih kuća je 100 godina. Praktično toliko traju i zidani objekti. Predrasude su da je cigla otpornija na spoljašnje uticaje.

Štaviše, uslijed zemljotresa kod montažnih kuća nastaju po zidovima manja oštećenja koja se mogu prekrečiti, dok kod zidanih objekata dolazi do pucanja armature čija sanacija puno košta – kaže Miljko Ćurčić, vlasnik „Monter gradnje“.

S druge strane, vox populi o građevinarstvu možda najbolje ilustruje izjava Svetomira Đurđevića iz Velikog Gradišta, kog smo sreli na Sajmu građevinarstva u Beogradu.

– U kući koju je sagradio moj deda žive sad moji unuci, pa vi računajte koliko dugo opstaje. Nisam siguran da bi toliko generacija moglo da živi u montažnoj kući – kaže Đurđević.

Drvo i gips umjesto vode

Efikasnosti izgradnje montažne kuće doprinosi takozvani sistem suve gradnje.

– Gradnja zidane kuće zasniva se, prije svega, na vodi, dok montažni objekat podrazumijeva upotrebu drveta i gipsa više nego vode. Zbog toga nije potrebno sušenje zida kako se ne bi stvorila buđ, što znatno ubrzava radove – objašnjavaju iz građevinskih firmi.

Paralelna računica

Montažna kuća od 50 kvadrata          Zidana kuća od 50 kvadrata
Temelj 2.500                                              Temelj 2.500
Krov 2.000                                                 Krov 3.000-4.000
Ostalo 12.500                                            Ostalo 24.500
Ukupno 16.500                                         Ukupno 30.000-31.000

Izvor:M.Tašković,Blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com