“Škaljarci” i “kavčani”: Surovi rat nekadašnjih prijatelja - Volim Podgoricu

“Škaljarci” i “kavčani”: Surovi rat nekadašnjih prijatelja

Dvostruko ubistvo koje se dogodilo 31. marta u centru Podgorice u podne, naočigled brojnih gostiju lokala, pokrenulo je pitanje bezbjednosti građana Crne Gore. Podgoričanin Radivoje Jovanović platio je životom, ni kriv ni dužan, jer je ubica, ciljajući Šakovića, ispalio hitac u njega.

Iako je motiv ovog stravičnog ubistva nastavak obračuna kriminalnih grupa, ono što je dodatno zastrašilo crnogorsku javnost je podatak da je jedina ,,krivica“ ubijenog Radivoja Jovanovića što se u pogrešnom času našao na pogrešnom mjestu: u neposrednoj blizini mete – Miloša Šakovića, čovjeka bliskog kavačkom klanu.

To je posljednje upozorenje: u obračunima kriminalnih klanova u Crnoj Gori stradalo je i četvoro crnogorskih građana koji nijesu bili povezani sa djelovanjem kriminalaca već su se našli na ,,liniji vatre“.

REAKCIJA DRŽAVE 

Nakon nemilog martovskog događaja u Podgorici, došlo je do promjena u vrhu bezbjednosnih službi: ostavke su podnijeli prvi čovjek Uprave policije Slavko Stojanović, šef podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević, a smijenjen je i šef podgoričkog ANB Milan Kovačević.

U međuvremenu, suspendovan je i policajac Mijodrag Bulatović, koji nije reagovao prilikom ubistva u ,,Forumu“ iako je bio na samo nekoliko metara od dešavanja.

Nekoliko dana kasnije, crnogorska policija je uhapsila grupu Podgoričana, koji se terete da su formirali kriminalnu grupu sa ciljem izvršenja likvidacije.

Da su crnogorske vlasti ozbiljno pristupile sagledavanju problema i njegovom suzbijanju, potvrđuju i sastanci članova Vijeća za nacionalnu bezbjednost i odbranu, gdje su jasno postavljeni zaključci da se djelotvornije mora reagovati, s posebnim akcentom na represivne mjere.

Ispostavilo se da je ubistvo Šakovića, jednog od članova takozvane škaljarske grupe, bila prva operativna kriminalna akcija u kojoj su igrali ,,domaći igrači“.

Mnogo ranijih kriminalnih akcija bile su dio organizovanog djelovanja kriminalnih klanova, iz Crne Gore i regiona. Iako se ubistva dešavaju na teritoriji Crne Gore, očito je da postoji međunarodna saradnja kriminalnih grupa.

,,STARE“ I ,,NOVE“ VEZE 

Izvori iz bezbjednosnih službi tvrde da rat kriminalnih grupa ima potporu regionalnih kriminalaca i organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na prostoru Zapadnog Balkana, prvenstveno na teritoriji Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

To je nedavno gostujući u emisiji „Kontrast“ na Al Jazeeri saopštio sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost i nekadašnji prvi čovjek Uprave policije Veselin Veljović.

– Mi imamo saznanja i informacije da su kriminalne strukture iz Crne Gore, a vjerujem i iz nekih drugih država, povezane sa vojnim i paravojnim strukturama, kriminalnim i parakriminalnim strukturama i nekih drugih država regiona. Da su vrlo često u bliskim konekcijama sa pojedinim političkim strukturama i nekim drugim subjektima i da pokušavaju u Crnoj Gori određenu situaciju destabilizovati. U Crnoj Gori u zadnje dvije godine određene strukture, i u Crnoj Gori i van Crne Gore, pokušavaju destabilizovati državu u vojnom, političkom, ekonomskom i svim drugim segmentima – kazao je Veljović.

Sa njegovom konstatacijom saglasan je i profesor na fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Darko Trifunović. On je kazao da segmenti organizovanog kriminala imaju uporište u vlasti i zato ostaju nedodirljivi, s obzirom da se radi o ozbiljnim kriminalnim strukturama koje podržavaju ne samo u lokalnoj vlasti već i ljudima u policiji, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, političarima u Crnoj Gori i regionu.

Jedan od primjera koji potkrepljuju Trifunovićeve tvrdnje je i hapšenje kotorskog policijskog inspektora Zlatka Samardžića u maju prošle godine. Samardžić se optužnicom Tužilaštva tereti da je prenosio poruke za „kavačane“, odnosno da je odavao detalje tajnih policijskih akcija. Trifunović navodi da je jasno da mnoge grupe koje su porijeklom iz Crne Gore imaju jaka uporišta u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

– Za njih ne postoje granice – kazao je Trifunović.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com