Kamere za postavljanje kontrole brzine kretanja vozila tek za GODINU - Volim Podgoricu

Kamere za postavljanje kontrole brzine kretanja vozila tek za GODINU

Pored saobraćajnih patrola koje svakodnevno po crnogorskim drumovima zaustavljaju nesavjesne vozače, Uprava policije će na 73 lokacije u državi postaviti stacionarne sisteme za mjerenje brzine kretanja vozila. Ipak, na to će se kako saznaje CdM, sačekati još godinu.

Izrada projekta stacionarnih radarskih sistema bila je planirana za prvu polovinu 2015. godine, a implementacija projekta se očekivala tokom 2016.

Međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava došlo je do promjene planova tako je Akcionim planom za realizaciju Strategije poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja za 2017. odlučeno da tek u drugoj polovini te godine bude raspisan tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za instaliranje stacionarnih sistema, dok je sama implementacija projekta tada pomjerena za 2018. godinu.

Međutim, rok je ponovo prolongiran, pa se će radari biti postavljeni na 73 lokacije koje su prepoznate kao kritične, odnosno na kojima se dešava veći broj saobraćajnih nezgoda, tek naredne godine.

Kako funkcioniše?

Sistem koji registruje brzinu od 20 do 250 kilometara na čas bio bi postavljen u okviru kućišta, sadržao bi kameru koja radi i danju i noću, kao i čitač brzine.

Bio bi umrežen sa graničnim prelazima, tako da počinioci saobraćajnih prekršaja ne bi mogli da napuste Crnu Goru prije nego što plate kaznu.

Radari bi trebalo da snimaju vozila u prekršaju kamerama visoke rezolucije, a video-zapisi prekršaja bi se distribuirali Operativnom centru, koji bi procesuirao saobraćajne prekršaje bez prisustva saobraćajne policije.

Sistem će funkcionisati tako što će posredstvom GPS (ili neke druge brže) mreže stanje na terenu, gdje je postavljen stacionarni sistem radar, prenositi u “data centar” i tamo će se vršiti obrada prekršaja.

Upoređivaće se registarska oznaka vozila sa podacima u bazi podataka registrovanih motornih vozila. Štampaće se fotografije lica mjesta. Ta fotografija će sadržati datum i vrijeme kad se prekršaj desio, brzinu kojom se vozilo kretalo, traku u kojoj je vozilo bilo, kao i lokaciju na kojoj se to dogodilo. Sadržaće sve podatke koje u sistemu imamo o vlasniku odnosno korisniku vozila. To će se sve pakovati zajedno i slaće se na kućnu adresu vlasnika odnosno korisnika motornog vozila.

Oduzeto skoro deset hiljada dozvola

Prošle godine u Crnoj Gori evidentirano je 5.678 saobraćajnih nezgoda, u kojima su poginule 63 osobe, povrijeđeno 2.648, a oduzeto je skoro deset hiljada vozačkih dozvola.

I pored porasta broja saobraćajnih nezgoda, teže povrijeđenih osoba, porasta broja alkoholisanih vozača, Vlada je kao zadovoljavajuće ocijenila stanje bezbjednosti saobraćaja tokom 2017. godine.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja utvrđene su kazni za kršenje saobraćajnih propisa, pa minimalna kazna za fizička lica iznosi 30 eura, a maksimalna čak 2.000 eura.

Izvor: www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com