PODGORICA: “Nije pronađeno nego podmetnuto oružje, sve urađeno da se uplaši javnost” - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Nije pronađeno nego podmetnuto oružje, sve urađeno da se uplaši javnost”

Tok suđenja

15:04 Tužilac Čađenović je naveo da su sve naredbe izdate u skladu sa zakonom i da to što oružje nije pronađeno ne umanjuje dokaznu vrijednost naredbe za pretres. On tvrdi da odbrana obmanjuje javnost.

14:58 Optuženi Milan Dušić je kazao da nije bilo nikakvog pretresa i da su oni obmanuti na stanici kada im je rečeno da nema prevoza, i da je tek nakon toga vidio koliko ima polazaka od Podgorice ka Beogradu. Dragan Maksić je potvrdio da nije bilo nikakvog pretresa, da im nije rečeno da su uhapšeni i da su oni išli 15. oktobra na stanicu da kupe karte, a da im je čovjek koji je bio na stanici rekao da nema karata do 16. ujutru i da je taj čovjek čitao novine naopačke.

14:43 Prikazana je naredba za pretres prostorija koje su koristili Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević i Milan Dušić. Advokat Anđelić ukazuje da je Milan Dušić rekao da je pokušao da kupi karte da se vrate u Srbiju već 15. oktobra i da smatra da je pretres i izveden u toku noći jer su znali da će napustiti 16. oktobra i da nemaju u planu da budu na protestu.

Advokat Radosavljević navodi i da je u ovom slučaju naredba od suda dobijena na osnovnu pogrešnih informacija tužilaštva.

14:40 Vijeće je odlučilo da se iz postupka izdvoji službena zabilješka Uprave policije od 13. oktobra 2016.

Vijeće će se naknadno odrediti o predlogu advokata Jovanovića.

„U vrijeme sačinjavanja zabilješke Velimirović je bio građanin kada je saopštio službenicima CB Podgorica svoja saznanja, tako da sadržina zabilješke ne može biti dokaz u krivičnom postupku“, saopštila je sutkinja Mugoša.

14:35 Advokat Krpović kaže da treba govoriti o podmetnutom, a ne o pronađenom oružju.

14:28 Advokat Radosavljević tvrdi da je  foto elaborat urađen radi javnosti da se prezentuje kako je nađena velika količina oružja, a da fotografije koje je navodno napravio Velimirović ne sadrže fotografije municije, “jer je tad nije ni bilo”.

Advokat Jovović je istakao da je cilj unošenja oružja u kuću navođenje Dikića u klopku i da to pokazuje i to što nije uklonjeno odmah nakon fotografisanja.

14:20 Advokat Miroje Jovanović je naveo da je 12. oktobra izdata naredba o mjerama nadzora nad kućom i da sudiji niko nije rekao da će tu biti postavljeno neko oružje, te da je sudija obmanjen i da u naredbi za pretres se ne pominje nikakvo postavljeno oružje, te da sud nije znao šta policija i tužilaštvo rade.

On navodi da je osoba koja je sačinila foto-elaborat službenik iz Centra bezbjednosti, a ne iz Specijalnog policijskog tima i da nije znao da fotografiše policijsko oružje. Jovanović traži od Vijeća da danas odluči, kao i da se Vrhovno državno tužilaštvo izjasni da li je dozvoljeno obmanjivati sudije.

14:10 Tužilac Čađenović je naveo da je dokumentacija pravljena upravo zbog evidencije. Advokat Radosavljević kaže da se radi o veoma bitnom dokazu i da nije tačno da je Velimirović slikao ovo oružje, i pita kako je policija pronašla oružje koje je sama stavila tu.

On ističe da sve ukazuje da se radi o mamcu, odnosno klopci da se neke osobe koja su trebalo da uđu u kuću budu zatečena sa tim oružjem. “Onda se na nevjerovatan način konstatuje da je policija pronašla oružje”, ističe Radosavljević. Advokat navodi da se radi o pravno-nevaljanom dokazu.

Čađenović tvrdi da je oružje postavljeno u kuću radi fotografisanja i da je iz tog razloga postavljeno toliko oružja. “Foto elaborat je konstatovanje stanja gdje je oružje postavljeno u sklopu preduzetih policijskih mjera i radnji”, navodi Čađenović.

Advokat Dražen Medojević ističe da se radi o frapantnom i besmislenom dokaznom predlogu i da je dokaz jedino imao efekat kada je prezentovan javnosti, a da ne dokazuje ništa.

14:01 Prikazan je foto dokumentacija o oružuju za koje se navodi da je pronađeno u kuću u Ulici Miodraga Bulatovića.

13:50 U reversu od 14. oktobra piše da je Vladan Lazović primio 45 automatskih pušaka i preko 2.500 metaka i da je vraćeno 16. oktobra. Tužilaštvo nije imalo primjedbi.

Advokat Nikola Medojević tvrdi da ovo dokazuje da svjedok saradnik nije govorio istinu. Dražen Medojević navodi da ovo nisu dokazi u krivično-pravnom smislu, već dokazi koji su trebalo da fingiraju prave dokaze.

Advokat Radosavljević ističe da se reversi i foto elaborat moraju gledati zajedno. On pita zašto je jednog dana uzeto 15 pušaka, a narednog 45 plus municija i ukazuje da ni na tom reversu nema podataka o vremenu i mjestu.

Advokat Jovanović je tražio izdvajanje ovih reversa iz spisa. Tužilac Čađenović se tome protivi.

13:47 Revers Uprave policije od 13. oktobra konstatuje da je Vladan Lazović na upotrebu primio 15 automatskih pušaka po nalogu tužioca Čađenovića i da su vraćene istog dana u MUP. Advokat Radosavljević ukazuje da nema podataka u koliko je sati oružje uzeto i kada je vraćeno, kao ni mjesto.

On navodi da izostaje podatak u koje svrhe je to uzeto i zašto je bilo u toj količini, naročito imajući u vidu iskaz Mirka Velimirovića.

13:43 Advokat Radosavljević navodi da je bitnije ono što nije evidentirano i da se dolazi do zaključka da je propusnost granice neprihvatljiva.

13:33 Advokat Miroje Jovanović tvrdi da su dokumenta o prelasku granice pravno nevaljani dokazi i traži izdvajanje iz spisa predmeta. On kaže da je Uprava policije Crne Gore kazala da ne postoji evidencija o prelasku granice za Sašu Sinđelića, a da “smo ga svi ovdje gledali”.

Navodi da osporava cijelu digitalnu bazu i registar prelaska državne granice “jer to čini i ovaj pomoćnik direktora Vesko Damjanović u obraćanju sudu”.

Advokat navodi i da podaci iz Srbije od Tužilaštva za organizovani kriminal pokazuju da Jovanović nije napuštao Srbiju, pa da to dodatno problematizuje podatke o njegovom navodnom ulasku i izlasku iz Crne Gore.

Jovanović je kazao da se vještak nije izjasnio da li neko može da mijenja podatke o prelasku granice. Tužilac Saša Čađenović je kazao da su navodi odbrane neutemeljene jer se pravi analogija sa drugim podacima iz baze podataka na osnovu primjera jednog lica.

“Suprotno je zdravoj logici da ako neko nije evidentiran, onda je svaka evidencija pogrešna”, ističe Čađenović. On je ukazao i da je odbrana komentarisala nalaz vještaka koji je dokaz koji nije proveden i da vještak nije imao priliku da odgovori na pitanje odbrane.

13:27 Izvodi ukazuju da je Mirko Velimirović izašao iz Crne Gore 12. oktobra u 22:43 kombijem i da je vozilom upravljao Stefan Velimirović. Advokat Đorđe Bulatović navodi da je dokaz u suprotnosti sa navodima Velimirovića o prelasku granice.

Izvještaj pokazuje da je Bratislav Dikić ušao u Crnu Goru sa Kristinom Hristić 15. oktobra u 4:42 vozilom “citroen”.

13:14 Izvodi pokazuju da je Miloš Jovanović ušao u Crnu Goru 18. oktobra u 21:14 i da je stigao avionom iz Beograda u Podgoricu, a da je izašao iz Crne Gore narednog dana u 12:30 vozom preko Bijelog Polja.

Tužilac navodi da dokaz potvrđuje iskaz Saše Sinđelića o angažovanju Jovanovića. Advokat Radosavljević ukazuje da je podatak o njegovom izlasku iz zemlje dopisan rukom na policijskom izvještaju. On je pitao zašto se provjerava kretanje Jovanovića do 9. novembra 2016. kada je rečeno da je Jovanović u decembru došao u Crnu Goru.

13:10 Čita se izvod o prelasku državne granice Predraga Bogićevića. Izvodi pokazuju da je Bogićević u Crnu Goru ušao 15. oktobra u 18:57 vozilom marke “volvo” na prelazu Dobrakovo, da je on bio vozač, a sa njim u vozilu i Dušan Milatović i Milovan Simović.

Tužilaštvo nije imalo primjedbe na navedeni dokaz. Advokat odbrane Ilija Boljević je kazao da nema primjedbi, ali je ukazao da iz dokaza proizilazi da Bogićević nije ušao sa velikim brojem ljudi kao što je to navodilo tužilaštvo, i da protiv te dvije osobe nije pokrenut krivični postupak.

Sutkinja Suzana Mugoša je objasnila da Dobrilo Dedeić nije pristupio u svojstvu svedoka jer je iz zdravstvenih razloga u Beogradu, a da putem video linka neće svjedočiti ni Brajan Skot jer mu nije uručen poziv.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Edi Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić, ilideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović, a postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Vijesti

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com