POSKOK UJEO MUŠKARCA: U ovom crnogorskom gradu NAJEZDA ZMIJA! - Volim Podgoricu

POSKOK UJEO MUŠKARCA: U ovom crnogorskom gradu NAJEZDA ZMIJA!

Sudeći po informacijama koje posljednjih dana stižu iz raznih područja bjelopoljske opštine, da se građani svakodnevno susreću sa zmijama, radi se o pravoj najezdi tih gmizavaca. To je na svojoj koži osjetio jedan domaćin iz sela Slijepač most 15 kilometara udaljenog od Bijelog Polja. Dok je radio na imanju ujeo ga je poskok i pomoć mu je pružena u Hitnoj službi u Bijelom Polju.

Ljekar Besim Kadić potvrdio je za Standard da je evidentiran prvi slučaj ujeda zmije u ovoj godini. On je rekao,da raspolažu dovoljnim količinama seruma u slučaju ujeda zmije.

„Preporuka je građanima da vode računa kako ne bi došli u „bliski kontakt“ sa zmijom i u slučaju ujeda, da se odmah za pomoć jave ljekaru“ kazao je dr Kadić.

Od Tomislava Tomovića, profesora biologije u bjelopoljskoj Gimnaziji, kao dobrog poznavaoca zmija, dobili smo informaciju da je toplo vrijeme, odnosno ljetnji period karakterističan za najezdu zmija.

“Zmije preko jeseni i zime borave u svojim skrovištima, a čim krene lijepo vrijeme one izlaze. To je prirodna pojava, samo što su sad temperature veoma visoke pa je i broj zmija povećan. Zmijama odgovaraju vinogradi, šipražja, parkovi, ruševine i blizina kuća. Nalaze mjesta i na deponijama smeća, odnosno kontejnerima gdje ima dosta insekata i miševa kojima se hrane“, kazao je Tomović i dodao da je u tom pravcu neophodno preduzimati neke preventivne mjere.

“Najveća realna opasnost koja prijeti prilikom boravka u prirodi je ujed zmije i ukoliko se to dogodi,važno je brzo intervenisati i spasiti svoj ili tuđi život. Zmije napadaju čovjeka samo iz straha i jedino ukoliko se nagaze. Zaštita od ujeda zmija otrovnica ne zahtijeva nikakve posebne mjere već jedino oprez. Treba voditi računa da se po bespuću ili kamenjaru ne ide bos i pri podizanju kamena, branju šumskih plodova, radu ili igri u polju treba stalno biti na oprezu”, istakao je on.

Upozorio je da se osobe koje ujede zmija moraju staviti u mirovanje kako se otrov ne bi širio potijelu.

“Ranu treba isprati vodom i dezinfikovati (bezalkoholnim sredstvima) tako da se ne izazove nikakva reakcija. Zabranjuje se strogo stezanje,siječenje ili zagrijavanje rane. Ukoliko je moguće,poželjno je u gazu zamotati malo leda i staviti na ranu kako bi se spriječilo širenje otrova.Žrtvi ne treba davati da pije i najduže u roku od 2-3 sata nakon ujeda,treba je prebaciti u najbližu zdravstvenu ustanovu”, objasnio je Tomović.

(Standard)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com