Saveljić: Potencijalno nalaženje nafte i prirodnog gasa osjetljiva tema - Volim Podgoricu

Saveljić: Potencijalno nalaženje nafte i prirodnog gasa osjetljiva tema

Privredna komora Crne Gore je uz podršku Uprave za Ugljovodonike,  organizovala okrugli sto na temu „Razvoj privrednih sektora povezanih  sa industrijom istraživanja i proizvodnje nafte i gasa“. Crnogorski  privrednici imali su priliku da u neposrednoj komunikaciji sa  predstavnicima Norveškog direktorata za naftu i gas čuju nešto više  o iskustvu Kraljevine Norveške i načinu na koji je ova država podstakla rast povezanih sektora privrede razvijajući industriju nafte  i gasa.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić je podsjetio na značaj ove teme imajući u vidu indikacije da se u crnogorskom podmorju  nalaze značajni ugljovodonični resursi.

“Crna Gora je definisala za prioritetne grane razvoja turizam, poljoprivredu i energetiku – posebno korišćenje hidro resursa, pa je  potencijalno nalaženje nafte i prirodnog gasa posebno osjetljiva tema s obzirom na ekološke zahtjeve kao i nerazvijenost privrednih grana koje su povezane sa mogućim budućim razvojem naftne industrije.  Bitno je u ekonomskom razvoju svake zemlje naći određeni prostor za  razvoj sektora koji imaju komparativne prednosti, a ne isključivo  zavisiti od prirodnih resorsa i njihove eksploatacije”, kazao je Saveljić.

Direktor projekata za međunarodnu saradnju Norveškog direktorata za  naftu i gas Gunnar Sjøgrenje na početku svog izlaganja predstavio Norvešku kao državu prozapadnih vrijednosti, razvijene industrije nafte i gasa koja je istovremeno orjentisana i na ostale privredne grane.

„Razvoj naftne industrije“, naglašava Sjøgren,“mora voditi računa o postojećim privrednim granama i zaštiti životne sredine. Razvoj ove industrije nije ugrozio visoko razvijeno ribarstvo, koje je  najbolje rezultate ostvarilo u 2017. godini, kao ni turizam. Tokom  2017.godine Norvešku je posjetilo oko 20 miliona turista.“

Kao preduslov za razvoj industrije nafte i gasa, Sjogren ističe  ulaganje u znanje i izgradnju kapaciteta, sa fokusom na konkretna  ekspertska znanja potrebna za rad na različitim nivoima u ovoj  industriji. Ipak, ključ uspjeha naftne industrije Sjogren vidi u  stabilnom sistemu.

„Primarno je da obezbijedite predvidljivost uslova za poslovanje ovog  sektora, donesete legislativu, fiskalnu politiku, a ključna je i  bezbjednost i politička stabilnost. Ne dajte da vas pogodi naftno  prokletstvo, kao što je Venecuelu koja je siromašna iako leži na  izvorima ovih energenata. Znajte da će se naftna industrija uvijek  uspijeti, a vaše je da razvijate druge sektore i to je fundamentalno pitanje.“

Direktor Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević podsjetio je na 10  godina pripremnih aktivnosti u cilju postavljanja čvrstih temelja za  razvoj industrije nafte i gasa u Crnoj Gori. Donešen je Zakon o  istraživanju i proizvodnji ugljovodonika i Zakon o porezu na  ugljovodonike, kao i Uredba o načinu obračuna i plaćanja naknade za  proizvodnju nafte i gasa, kojom je definisano da će Crna Gora, u zavisnosti od dinamike vađenja nafte, prihodovati od 62% do 68% neto dobiti.

„Morali smo najprije utvrditi zakonski okvir da bi strane kompanije iz ove oblasti znale u kakvim uslovima će poslovati. Prioritet je bio definisati uslove poput fiskalnog sistema i koncesione takse jer bez toga nijesmo mogli ući u pregovore sa inostranim partnerima”, rekao je Dubljević ističući da Crna Gora mora biti spremna za početak ove industrije.

„Vrlo je važno da komercijalizacijom ugljovodonika ostvarimo pozitivan uticaj na ekonomiju a uslov je da imamo prema tom resursu prudencijalan odnos, to jest da ga koristimo kao dobri domaćini”, zaključio je Dubljević.

Istraživanja u Crnoj Gori sprovode konzorcijum Eni/Novatek, na četiri  bloka, i grčki Energean kome su Ugovorom o koncesiji za istraživanje i  proizvodnju dodijeljena dva bloka.

Vijesti

1 komentar

  1. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and great user friendly style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com