Sergej Lavrov otkrio detalje o bombardovanju Sirije! - Volim Podgoricu

Sergej Lavrov otkrio detalje o bombardovanju Sirije!

Američki predsjednik Donald Tramp bio bi lud da je napao ruske položaje u Siriji, kaže ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je u petak u intervjuu Sputnjiku naveo da je Moskva prije napada koalicije SAD na Siriju prošle subote povukla „crvene linije“, saopštivši šta nikako ne smiju da gađaju, što su oni i ispoštovali. U suprotnom, kako Lavrov ističe, Rusija ne samo da bi oborila zapadne rakete, već bi potopila i njihove brodove.

Šef ruske diplomatije otkrio je da je načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Vasiljevič Gerasimov prije napada SAD, Britanije i Francuske na Siriju poručio da će svaka vojna akcija koja naudi ruskoj vojsci izazvati žestok odgovor.

– Ne samo da bi legitimne mete bile njihove rakete, već i njihovi ratni brodovi i podmornice. To je trojnoj koaliciji eksplicitno rečeno prije nego što je napala. Kontakt je napravljen na najvišem vojnom nivou. Informisani su šta su „crvene linije“, uključujući i geografske „crvene linije“ na zemlji. U svakom slučaju, te „crvene linije“ u napadu nisu pređene – naveo je Lavrov.

On je dodao da nisu tačne američke tvrdnje da su sve 103 rakete, koje su ispalili, pogodile metu.

– Naš generalštab ima jasnu sliku, gledali smo sve u realnom vremenu. Spremni smo da pružimo dokaze da je Sirija ruskim sistemima protivvazdušne odbrane oborila 71 od 103 rakete i vrlo brzo će ih naša vojska objaviti. Ako neko tvrdi da su sva 103 projektila pogodila ciljeve u Siriji, trebalo bi da prezentuju te dokaze – istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusiju nakon zapadnog napada na Siriju ništa više ne sprečava da Damasku isporuči moćni raketni sistem S-300.

– Više nemamo nikakvu moralnu obavezu. Prije nekih deset godina, na zahtjev naših partnera, obećali smo da nećemo Siriji isporučiti S-300. Tada smo njihov argument, da bi to dovelo do destabilizacije, uzeli u obzir, iako je u pitanju isključivo odbrambeni sistem. Poštovali smo njihov zahtjev, međutim, sada to više nema smisla. Ne moramo da poštujemo ništa – rekao je šef ruske diplomatije.

Kad je riječ o tome da svijet nikad nije bio bliži direktnom vojnom sukobu između Rusije i SAD, Lavrov se nada da do toga neće doći.

– Mislim da američki vojni zvaničnici, uključujući sekretara odbrane Džejmsa „Bijesnog Psa“ Matisa, razumijeju da ni u ludilu nije prihvatljiva akcija koja bi mogla da isprovocira direktan vojni sukob između Rusije i SAD. Jasno je da vojni zvaničnici to razumiju bolje nego mnogi drugi. Kad političari i lider SAD podstiču sukob i insistiraju na konfrontaciji, ne ponašaju se odgovorno. Oni tako pokušavaju da postignu svoje unutarpolitičke ciljeve. U Americi se rusofobija, kao što znamo, koristi za postizanje nacionalnog jedinstva – istakao je Lavrov.

Ipak, on smatra da ni ruska ni američka vojska, ni ruski predsjednik Vladimir Putin, ni lider SAD Donald Tramp neće dozvoliti direktan sukob.

– Oni su, na kraju, lideri koje je izabrao njihov narod i odgovorni su za mir tih naroda – zaključio je šef ruske diplomatije.

(izvor: intermagazin.rs)

1 komentar

  1. Excellent! Your blog has a ton readers. How did you get all of these readers to look at your site I’m jealous! I’m still getting to know all about blogs on the net. I’m going to look around on your website to get a better understanding how to get more visable. Thanks for the assistance!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com