Univerzitet i dalje ćuti o Bečićevom radu - Volim Podgoricu

Univerzitet i dalje ćuti o Bečićevom radu

Nevladino udruženje “Centar za akademski integritet” sjutra će podgoričkom Tužilaštvu predati krivičnu prijavu protiv lidera Demokrata Alekse Bečića, zbog, kako tvrde, plagiranja magistarskog rada. Bečić i funkcioneri njegove stranke u prethodna tri dana demantovali su takve navode, ocjenjujući da je posrijedi podmetanje i falsifikovanje smišljeno da se Demokratama nanese politička šteta uoči lokalnih izbora. Oni podsjećaju i da je magistarski rad, javnosti dostupan na internetu od trenutka kada je odbranjen.

Univerzitet Crne Gore još se nije oglasio.

TV Vijesti danas nije uspjela da dobije odgovor na pitanje da li će Univerzitet Crne Gore pokrenuti proceduru provjere magistarskog rada Alekse Bečića, nakon informacija koje su proteklih dana objavljene. Iz Centra za građansko obrazovanje, koji se bavi temom plagiranja, podsjećaju da je Bečićev rad odbranjen na Ekonomskom fakultetu, ta da je najveća odgovornost upravo na ovoj fakultetskoj jedinici, ali da bi Univerzitet svakako trebalo da inicira i sprovede tu provjeru

Povodom Bečićevog magistarskog rada do sada se jedino oglasio njegov mentor, profesor Milan Lakićević.

“S obzirom na to da je mentor gospodina Bečića izašao sa tvrdnjom da se ne radi o plagijatu, smatram da apsolutno ne postoji nikakva prepreka da Ekonomski fakultet formira komisiju, da zaista provjere sve te navode i da utvrde da li se radi o plagijatu ili ne, jer ovako, možemo samo da nagađamo na osnovu navoda određene organizacije”, kaže Mira Popović iz CGO.

Popović objašnjava da postoje različiti softveri, koji se koriste samo kao jedan od mehanizama borbe protiv plagijata.

“Samo softver kao jedino mjerilo to ne možemo koristiti, moramo da shvatimo da je ljudski faktor ipak presudan u procjeni plagijata”, ističe ona.

Univerzitet smo danas još pitali i kakvi su rezultati dosadašnje provjere radova, putem softvera koji je za te svrhe instaliran na toj visokoškolskoj ustanovi.

Ni CGO nema informaciju da li je putem ovog sistema provjeravan navodno sporni naučni rad bivše ministarke nauke Sanje Vlahović, doktorski rad dekana Pravnog fakulteta Velimira Rakočevića, kao ni magistarski rad člana Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Milana Babovića, za koji je Privredni sud potvrdio da su djelovi prepisani iz rada Petra Martinovića, ali tek kada ga je Martinović tužio.

“Nemam informaciju da li su provučeni kroz softver, tako da s te strane ne mogu reći da li je utvrđeno da se radi o plagijatu ili ne, ali tu se vidjela nevoljnost samih organa Univertiteta i samih državnih organa da se bave tim temama”, kaže Popović.

Ona ističe da je neophodno što prije donijeti Zakon o akademskom integritetu, koji treba da obuhvati sva pravila koja se tiču plagijata, jer sada mnoge stvari nijesu precizirane.

NVO Centar za akademski integritet tvrdi da je Bečić preuzimao čitave stranice teksta autora Nenada Pavlovića i Mice Kozlik. TV Vijesti je danas pokušala da dođe  do Kozlik, ali od kolega iz Republike Srpske, kao ni u fondu PIO u kome je radila, niti na banjalučkom Univerzitetu Apeiron, gdje je magistrirala, nije bilo moguće naći kontakt. U tamošnjim medijima prije nekoliko godina spekulisalo se da se njeno ime vezuje za neke lokalne tajkune, u čijem je interesu navodno radila.

 (Vijesti)

1 komentar

  1. I’m impressed, I must say. Actually rarely do you encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve got hit the nail to the head. Your notion is outstanding; the issue is an issue that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that we found this at my look for something about it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com