Sindikat prosvjete tužio direktoricu i školu Štampar Makarije - Volim Podgoricu

Sindikat prosvjete tužio direktoricu i školu Štampar Makarije 

Sindikat prosvjete podnio je juče Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv vršiteljke dužnosti direktorice Osnovne škole Štampar Makarije Milice Stanković, kao i protiv škole, zbog toga što smatra da je nastavnica informatike Mirjana Vidaković nezakonito dobila otkaz, rekao je za Pobjedu predsjednik podgoričkog Sindikata Savović.
On očekuje da će sudski postupak biti okončan u korist nastavnice, te da će ona biti vraćena na posao.
“To će biti još jedna tužba koja će biti na štetu zajedničkog budžeta. Pošto to postaje praksa, pitanje je dokle će Ministarstvo prosvjete to da toleriše”, kazao je Savović.
Negodovao je što je prošle sedmice iz ovog resora saopšteno da isključivo škola, a ne ministarstvo, po zakonu ima pravo da pokrene i zaključi diciplinski postupak protiv zaposlenog u školi, ocjenjujući da je u priči odgovoran i ovaj resor.
“Njihov stav mi liči na “pranje ruka Pontija Pilata”, jer se proglašavaju nenadležnima i kažu da je to stvar škole. Podsjetio bih ministra prosvjete da je on prije mjesec dana potpisao v.d. stanje Stanković. Njegova je objektivna odgovornost, ako ju je on imenovao, ipak, ima neku odgovornost u čitavom ovom postupku”, navodi Savović.
Ispričao je da je juče, takođe, kolektiv škole Štampar Makarije poslao dopis Ministarstvu prosvjete tražeći da Vidaković vrate na posao.
“Podrška kolektiva je stigla i za dva dana se potpisalo njih oko 60, a kolektiv čini 82 prosvjetara”, rekao je on.
U tom dopisu je navedeno kako je kolektiv iznenađen težinom izrečene disciplinske mjere, s obzirom na činjenicu da Vidaković “nije nanijela materijalnu štetu školi, o čemu svjedoči izjašnjenje Osnovnog državnog tužilaštva da u radnjama koleginice nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”.Kako kažu, njihova škola je do sada slovila za jednu od najboljih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, o čemu svjedoče, između ostalih, mnogobrojne nagrade i najveće državno priznanje iz oblasti obrazovanja Oktoih. Smatraju, takođe, i da su im nedavni događaji trajno poremetili etos škole, a da to ni koleginica, ni zaposleni kadar, ni učenici nijesu zaslužili.

Dok Stanković tvrdi da je uradila sve u skladu sa zakonom, Vidaković je kategorična da se radi o ličnom obračunu sa njom. Priznala je da jeste odnijela računarsku opremu kući, ali da je to učinila samo kako bi sačuvala svoje podatke koji su se nalazili u kompjuteru, a koji su ranije nestajali. Već je navodno sjutradan htjela da vrati tu opremu u školu, pošto je presnimila fajlove, ali je domar odbio subotom da otvari školu. Vidaković je protiv Stanković podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.
Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com