Susret sa flautistkinjom i kompozitorkom Hadar Noiberg i muzičarima - Volim Podgoricu

Susret sa flautistkinjom i kompozitorkom Hadar Noiberg i muzičarima

Pozivamo medije na susret sa renomiranom izraelskom flautistkinjom i kompozitorkom Hadar Noiberg koja će se prvi put sa svojim trijom predstaviti podgoričkoj publici u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro – JAM 2018” 26.aprila.

Usled prethodno planiranih aktivnosti na dan koncerta, susret s umjetnicom i muzičarima organizujemo u petak, 27.aprila, u Hotelu „Ramada“ od 11 do 12 sati.
Molimo medije koji su zainteresovani da svoj dolazak potvrde na broj 069 417 029 najkasnije do 26.aprila do 16 sati.

Hadar Noiberg, flautistkinja, kompozitorka i aranžerka, rođena je u Izraelu. Trenutno živi u Njujorku. Kada je imala šest godina, njeni roditelji su otkrili da ona posjeduje apsolutni sluh (urođena sposobnost sluha da prepozna apsolutnu visinu tona). Pohađala je časove muzike u srednjoj školi Kiriat Sharet u Holonu, Izrael. Nastupala je i svirala sa Omladinskim filharmonijskim orkestrom i studirala na Muzičkoj akademiji u Tel Avivu. Od klasične muzike do džeza, preko brazilskog chora (tradicionalna brazilska muzika) i bliskoistočne muzike, Hadarina eklektična muzička osnova i iskustvo, doveli su je do toga da stvori svoj sopstveni stil. Tokom svog studiranja u Izraelu, Hadar je proučavala flautu sa profesorom Urijem Shohamom i Iossiem Arnheimom (sadašnji glavni flautista Izraelske filharmonije) a kompoziciju je učila sa Slavom Ganelinom. U 21. godini seli se u Njujork gdje pohađa “City College” i stiče diplomu iz flaute i kompozicije. Za svoj kompozitorski rad Hadar je dobila nagradu od Američkog udruženja kompozitora, autora i izdavača, poznata kao fondacija ASCAP; Svoj prvi album “Journey Back Home” objavila je 2010. a drugi pod nazivom “From the Ground Up” 2015. godine.

Krajem aprila ove godine izlazi njen treći album pod nazivom “Open Fields”, u izdanju “Jammin’scolorS”, koji će pred-premijerno biti predstavljen crnogorskoj publici 26. Aprila.

Njena neobična upotreba flaute u džezu, izvanredne sviračke sposobnosti i lakoća kojom postiže svoje muzičke ideje i bravure, kao i imaginativnost kompozicija koje stvara stavljaju je u red “zvijezda u usponu” na izraelskoj i svjetskoj muzičkoj sceni. Hadar je sarađivala sa priznatim umjetnicima kao što su Iemen Blues, Dave Valentin, Anat Cohen, Omer Avital, Coco Mama, Alvester Garnett, Joel Frahm, Junior Rivera, Louis Kahn, Rufus Reid i mnogim drugim.
Sa svojim ranijim njujorškim trijom “Power Trio” imala je veliki uspjeh na raznim festivalima i koncertima širom svijeta, među kojima se ističe najveći evropski džez događaj – Jazzahead! koji se održava u Bremenu, Njemačka.
Današnji trio Hadar Noiberg čine kontrabasista Eduardo Belo i bubnjar Amir Bar-Akiva. Na novom albumu “Open Fields” pojavljuje se i specijalni gost, poznati pijanista Čano Domingez (Chano Dominguez). Trio je obišao Izrael, Evropu i SAD i bio je na festivalima i glavnim muzičkim dešavanjima u Njemačkoj, SAD, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj Republici, Kipru, Tajvanu, Rumuniji, Izraelu i dr. Hadar Noiberg Trio spaja džez i svjetske muzičke stilove. Poznat po svojoj smjeloj i jedinstvenoj upotrebi flaute, kontrabasa i bubnjeva, trio predstavlja mješavinu džez improvizacija i zapadnih harmonija sa bliskoistočnim i sjevernoafričkim ritmovima. Časopis “The Spill Magazine”, posvećen afirmaciji nezavisne muzičke scene, objavio je kritiku o njenom koncertu i između ostalog istakao: “Bila je to noć puna intenzivnih ritmova, Hadar je strastvena duša, ima napredno razmišljanje o džezu. Veoma jedinstven i intrigantan svjetski džez program od strane džez zvijezde u usponu …”

Uticajne novine “Rhein-Neckar“ (Hajdelberg, Njemačka) objavile su: “Hadarova inovativna flauta baca čini na publiku”.

Muzika Hadar Noiberg vas iznenađuje, vodi na put uzbuđenja i žudnje, ponekad je intenzivna, a onda tako jasna i jednostavna. “Open Fileds” je album prelijepih pjesama, moćnih srčanih melodija sa neupadljivom slobodom. U njenoj muzici se susreću nekoliko svjetova: topli romantični zvuk i precizni kontrapunkt evropske klasične muzike; gruv i kontrolisana strastvena improvizacija američkog džeza i koloristične dubine muzike Srednjeg istoka. U kompozitorskom radu Hadar ima izvandredan talenat da stvara prelijepe melodije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com