Festival baleta Allegro u Podgorici - Volim Podgoricu

Festival baleta Allegro u Podgorici  

Baletska trupa “Allegro” sa partnerima organizovaće proslavu Svjetskog dana igre u petak, 27.aprila, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 19 sati.

“Sa zadovoljstvom, trinaestu godinu zaredom, zajedno sa KIC-om “Budo Tomović”, organizujemo festival baleta Allegro. Ponosni smo što Svjetski dan igre u Podgorici godinama proslavljamo sa mnogobrojnim partnerima – baletskom školom “Vasa Pavić”, Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, baletskom školom “Princeza Ksenija”, itd.”, ističe Viktorija Strugar, koja je, zajedno sa profesoricom Sanjom Garić, osnovala baletsku trupu Allegro u Podgorici sa ciljem promocije umjetničke igre u Crnoj Gori.

Na 13. festivalu umjetničke igre, publika će imati priliku da uživa u koreografijama raznih plesnih stilova i pravaca koje izvode članovi baletske trupe “Allegro”, učenici baletskih škola “Vasa Pavić” i “Princeza Ksenija”, kao i učenice baletskog studija iz Tivta koje vodi Agi Santo Ražnatović.

Kao gosti baletske škole “Princeza Ksenija” nastupiće profesionalni baletski igrači Anthony Middleton iz Velike Britanije i njegova partnerka Isabel Slingerland iz Holandije.

Na festivalu će ove godine kao gost među izvođačima nastupiti i Jovica Nikolić, koji predaje igre 20. vijeka u Srednjoj baletskoj školi “Vasa Pavić”.

Festival će učesnici zatvoriti sa koreografijom Manje Pavićević, prve maturantkinje Srednje baletske škole “Vasa Pavić” i studentkinje Instituta za umetničku igru u Beogradu, uz vokalno izvođenje Bojane Đukanović Milačić, profesorice Muzičke škole “Vasa Pavić”.

Svake godine, istaknuti koreografi širom svijeta šalju poruke povodom Svjetskog dana igre. U Crnoj Gori, Allegro festival baleta se ove godine slavi uz poziv svima da plešu i podsjećanje na citat Marka Tvena: “Plešite kao da vas niko ne gleda, pjevajte kao da niko ne sluša, volite kao da nikad nijeste bili povrijeđeni i živite kao da je Raj na Zemlji”.

Svjetski dan igre obilježava se od 1982. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a sa ciljem proslave univerzalnog jezika igre koji ne poznaje granice i spaja ljude širom svijeta. Slavi se 29. aprila, na dan rođenja tvorca baletske umjetnosti Žan Žorž Novera (1727-1810).

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti svakog radnog dana od 9 do 20 sati.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com