Home / NOVOSTI / Društvo / PODGORICA: Đurišići pisali ambasadoru Evropske Unije u Crnoj Gori
FOTO: Volim Podgoricu

PODGORICA: Đurišići pisali ambasadoru Evropske Unije u Crnoj Gori

“Zbog činjenice da je naša borba za ostvarenje zagarantovanih prava utemeljena u Ustavu Crne Gore i Evropskoj Konvnciji, sjutra, 26. aprila 2018.godine u 12:00 časova, postavićemo zastave Crne Gore i Evropske Unije na našim uzurpiranim parcelama, uz transparente na kojima će biti citirani članovi Ustava i Konvencije, koji nam garantuju neometano korišćenje svoje imovine.”, saopštili su Đurišići.
Pismo vam prenosimo u cjelosti:
“Poštovanje,
U našoj dugotrajnoj i mukotrpnoj borbi za ostvarenje osnovnih ljudskih prava obraćali smo se svim lokalnim a zatim i državnim institucijama i odgovornim licima.
Naime, naša imovina u Podgorici je već 30 godina uzurpirana od strane Glavnog grada Podgorica i na njoj je izgrađena saobraćajnica a da nije proglašen javni intrtres niti je izvršena eksproprijacija.
Naši napori u ostvarenju svojih prava i dalje traju i neprestalni su ali nažalost, ne nailazimo ni na kakav odgovor, niti ljudski napor da se ova situacija nastala nebrigom i kriminalnim radnjama lokalne samouprave grada Podgorica i uprave Glavnog grada, riješi kako nalažu zakoni ove države.
Trpimo razne prijetnjje, progone, maltretiranja, duševne i fizičke boli, bivamo hapšeni, zatvarani i osuđivani.
Jedina naša krivica je što branimo našu privatnu imovinu.
Imovinu koja je naša očevina, đedovina, prađedovina.
Imovinu za koju nam je država Crna Gora izdala sve moguće papire i koja je vlasništvo naše porodice već 150 godina.
Nemoćni i sami u odbrani onoga što nam garantuje i sam Ustav Crne Gore  u članu 58 koji glasi :
 “Jemči se pravo svojine.
Niko ne može biti lišen ili ograničen prava svojine, osim kada to zahtijeva javni interes, uz pravičnu naknadu.”
I što nam garantuje Evropska Konvencija o ljudskim pravima i slobodama u protokolu čiji je Crna gora potpisnik   od 11. maj 2007.god
Član 1.:
“Svako fizičko ili pravno lice ima pravo na neometano uživanje svoje imovine. Niko ne može biti lišen svoje imovine, osim u javnom interesu i pod uvjetima predviđenim zakonom i općim načelima međunarodnog prava.”
 u Nacrtu Evropskog ustava je naglašeno da prava i slobode Evropske konvencije o ljudskim pravima čine sastavni deo najvišeg evropskog pravnog akta (Evropski ustav, čl. 9).
A kako se svrha Savjeta Evrope ogleda  u ostvarenju osnovnih ličnih i demokratskih prava i sloboda u Evropi, a najvažniji akt je donošenje Evropske konvencije o ljudskim pravima 1950. godine prinuđeni smo da Vam se obratimo kao ambasadoru Evropske Unije u Crnoj Gori  i zatražimo pomoć i zaštitu.

Check Also

Pokušaj UBISTVA djeteta na Rijeci Crnojevića: Majka ranije zlostavljala dijete, znala direktorka škole

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *