PODGORICA: Presuda u korist radnika Hitne pomoći, dobili 200.000 eura - Volim Podgoricu

PODGORICA: Presuda u korist radnika Hitne pomoći, dobili 200.000 eura

Viši sud u Podgorici je 16. aprila donio odluku prema kojoj je Zavod za hitnu medicinsku pomoć dužan da isplati naknade za prevoz za oko 200 zaposlenih iz Podgorice, Nikšića i Danilovgrada, potvrdivši tako prvostepenu presudu Osnovnog suda u postupku pokrenutom po tužbi radnika.

Predsjednik dijela sindikata zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Čedomir Savković kazao je za Dan da će radnicima Zavoda biti isplaćena dugovanja u iznosu od 700 do 1.200 eura, zavisno od mjesta stanovanja, kao i svim zdravstvenim radnicima u državi za taj period.

On je rekao da je Osnovni sud za grupu radnika iz Podgorice, Danilovgrada i Nikšića donio odluku da im Zavod isplati dugovanja na ime prevoza, ali da su od januara čekali presudu drugostepenog Višeg suda, nakon žalbi tužene strane. Savković je saopštio da su i njihove kolege iz Herceg Novog, Tivta, Kotora, Bara i Ulcinja u međuvremenu pokrenule postupak protiv Zavoda.

“Advokat zaposlenih Srđan Lakić je informisan od strane predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića da je donesena odluka u našu korist. Novac je već isplaćen za oko 60 radnika sa sjevera, tako da se naša borba za ono što smo zaradili isplatila. U presudi se navodi da su radnici stekli pravo na naknadu za dolazak na posao i odlazak sa posla, kao i svi u zdravstvenom sistemu, i nakon osnivanja Zavoda. Prije podnošenja tužbe, radnici su se obratili Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova, koja je obustavila postupak jer tužena strana nije htjela da se dogovori. Radnici su se zajedničkim zahtjevom obratili Zavodu da im isplati dugovanja za prevoz, ali su ih iz ustanove uputili da prava ostvaruju preko suda. Pošto ,su dijelu radnika sa sjevera i iz Nikšića isplaćene naknade, i zaposleni iz drugih gradova imaju pravo na isplatu prevoza. To potvrđuje i odluka Vlade iz januara 2015. godine, kada je ukinuto pravo za isplatu naknade za prevoz zaposlenih iz državnog budžeta”, pojasnio je Savković.

On je podsjetio da je Zavod osnovan 2009. godine i da nije donosio odluku kojom je predviđena isplata naknade za prevoz, kao što su to uradile ostale zdravstvene ustanove koje su postojale u vrijeme donošenja tog dokumenta.

“Iz spisa predmeta proizilazi da je svim zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, izuzev tuženog, naknada troškova za prevoz isplaćivana do 25. februara 2015. godine, kada je prestala da važi odluka o naknadi po tom osnovu. Zbog toga sud nalazi da tužiocu, shodno naznačenoj odluci, pripada naknada troškova za prevoz, bez obzira na to što Zavod za hitnu medicinsku pomoć to nije uradio kao ostale zdravstvene ustanove”, citira Savković obrazloženje presude.

Kako je dodao, radnici sa sjevera su imali najmanju naknadu za prevoz, dok će kolege u Podgorici zahtijevati isplatu 1.200 eura za iste troškove za pet godina.

Savković je istakao da svih 400 zaposlenih u Zavodu imaju ista prava i da im se svakodnevno javljaju kolege iz svih južnih opština kako bi dali punomoćje advokatu da tuži ustanovu.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com