Sloboda medija: Crna Gora napredovala tri mjesta, u regionu gora samo Makedonija - Volim Podgoricu

Sloboda medija: Crna Gora napredovala tri mjesta, u regionu gora samo Makedonija

Crna Gora je napredovala za tri mjesta u Izvještaju o slobodi medija Reportera bez granica (RSF) i sada se nalazi na 103. poziciji, među zemljama sa “problematičnom” slobodom medija.

Od Crne Gore je među zemljama regiona na lošijoj poziciji  (109) samo Makedonija. Slovenija je na 32. mjestu, BiH na 62, Srbija na 76, Hrvatska na 69, Albanija na 75, a Kosovo na 78. poziciji.

Oni podsjećaju na slučaj novinara Jova Martinovića koji je proveo petnaest mjeseci u zatvoru, zbog optužbi za šverc narkotika.

Protekle godine su se, kako ističu, desila dva ubistva novinara u Slovačkoj i na Malti, uz brojne prijetnje istraživačima, kao i verbalne atake putem medija širom Evrope.

Politički lideri se, što RSF ističe kao posebno zabrinjavajuće, sve češće okreću verbalnim napadima i stvaranju pritiska na novinare.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, kako dodaju, u Srbiji koristi prorežimske medije kako bi zastrašivao novinare, koje optužuje da su izdajnici i strani plaćenici.

U Albaniji, Edi Rama je novinare nazvao “otrovnim šarlatanima” i državnim neprijateljima, a vlast HDZ-HNS u Hrvatskoj, članici EU, kako se navodi u izvještaju, tvrdi da je sloboda medija od velikog značaja, ali se političari rijetko odlučuju da javno osude govor mržnje.

Vijesti

1 komentar

  1. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com