PODGORICA: Inspekcija poništila disciplinski postupak protiv Fatića - Volim Podgoricu

PODGORICA: Inspekcija poništila disciplinski postupak protiv Fatića

Uprava za inspekcijske poslove poništila je disciplinski postupak Kliničkog centra Crne Gore KCCG protiv vaskularnog hirurga Nikole Fatića nakon incidenta i verbalnog sukoba na Hiruruškoj klinici sa kolegom Davorom Musićem, pošto je utvrdila da je došlo do zastarjelosti predmeta i da nije donijeta odluka u zakonskom roku.

U nalazima inspektora rada Sonje Pejović, u koju je Dan imao uvid, navodi se da Klinički centar nije donio odluku u roku od 90 dana, od pokretanja disciplinskog postupka protiv hirurga Nikole Fatića. U obavještenju Pejovićeve navodi se da je na osnovu zahtjeva Fatića 19. aprila obavila inspekcijski nadzor u KCCG.

“Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je poslodavac odlukom o pokretanju disciplinskog postupka broj 03/0119669 od 5. oktobra. 2017 godine, protiv Nikole Fatića pokrenuo disciplinski postupak. Nije data na uvid odluka o okončanju pokrenutog disciplinskog postupka, a lice prisutno inspekcijskom nadzoru je izjavila da postupak nije okončan, odnosno da u istom nije donesena odluka. Kako je postupak disciplinske odgovornosti pokrenut donošenjem odluke od 5. oktobra, a nije okončan u roku od tri mjeseca, shodno čl. 128 stav Zakona o radu, koji rok je istekao 5. januara, to je nastupila zastarjelost u postupku vođenja ovog disciplinskog postupka”, navodi se u inspekcijskom nalazu.

Iz Inspekcije navode da je poslije ovako utvrđenog činjeničnog stanja odgovornom licu u subjektu nadzora ukazano da u ostavljenom roku otkloni konstatovanu nepravilnost u postupku okončanja disciplinskog postupka i da o preuzetim radnjama pismeno obavijesti tu instituciju.

Fatić je za Dan kazao da je ovim potvrđeno da uprava KCCG nije uspjela da dokaže da je kršio pravila te ustanove, što pokazuje da se na njega vrši pritisak, dok se kolege koje ne rade po zakonu štite. On ističe da je zbog mobinga menadžmenta i kolega pokrenuo proceduru kod nadležne službe KCCG za utvrđivanje odgvornosti.

“I u ovom postupku nema izjašnjenja i zataškava se mobing koji je vršen nad jednim ljekarom. Ovo nije jedini vid pritiska koji KCCG vrši protiv mene. U toku su još tri besmislena disciplinska postupka protiv mene. Ostali razlozi za vođenje postupaka su što sam bio odsutan jedan dan, a upravo tog dana samo započeo ostvarivanje prava na bolovanje. Drugi razlog je što sam uputio pacijentkinju J.S. u Beograd na dalje liječenje jer sam procijenio da joj nije bilo moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu u KCCG i na kraju se ispostavilo da je to bila ispravna odluka. Treći razlog za pokretanje disciplinskog postupka je što sam navodno dozvolio N.N. licu da uđe u operativnu salu, a to bi značilo da od najmanje osam zaposlenih niko nije znao ko je lice koje se nalazi u sali i niko ga nije spriječio da učestvuje u operaciji”, tvrdi Fatić.

Prema njegovim riječima iz KCCG navode i da je prekršio medicinska protokole jer je naložio medicinskoj sestri koju terapiju da da pacijentima, iako je toga dana bio na bolovanju.

“KCCG u svom zvaničnom dokumentu tvrdi da je takvo ponašanje nemar. Epilog je to što sam zaprijetio krivičnom prijavom protiv ljekara i KCCG ako pacijentima bude uskraćena zdravstvena zaštita. Ovo su sve načini da se na mene izvrši pritisak kako bi se povinovao dosadašnjem načinu rada jednog broja ljekara u KCCG, čije ponašanje nije u skladu sa Etičkim kodeksom i medicinskom strukom”, upozorava Fatić.

Musić je u oktobru prošle godine u dopisu medicinskom direktoru Snežani Raspopović naveo da je ozbiljno zabrinut za svoju i sigurnost porodice nakon Fatićevih prijetnji. Fatić u kontraprijavi traži od menadžmenta da ga zaštite od “nasilničkog ponašanja starijeg kolege”, jer osjeća strah i ugroženost za svoju i bezbjednost porodice.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com