Podgoričanin pisao Delegaciji Evropske unije - Volim Podgoricu

Podgoričanin pisao Delegaciji Evropske unije

Podgoričanin Vanja Đurišić zatražio je pomoć i zaštitu od Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, navodeći da je jedina krivica njegove porodice to što brani svoju privatnu imovinu.

Navodeći da je borba njegove porodice za ostvarenje zagarantovanih prava utemeljena u Ustavu Crne Gore i Evropskoj konvenciji, Đurišić je najavio da će danas postaviti zastave Crne Gore i EU na uzurpiranim parcelama, uz transparente na kojima će biti citirani članovi Ustava i Konvencije, koji nam garantuju neometano korišćenje svoje imovine.

Đurišić se pismom obratio Aivu Oravu, ambasadoru EU u Crnoj Gori i zatražio pomoć i zaštitu.

Pismo prenosimo u cjelosti:

„U našoj dugotrajnoj i mukotrpnoj borbi za ostvarenje osnovnih ljudskih prava obraćali smo se svim lokalnim a zatim i državnim institucijama i odgovornim licima.

Naime, naša imovina u Podgorici je već 30 godina uzurpirana od strane Glavnog grada Podgorica i na njoj je izgrađena saobraćajnica, a da nije proglašen javni interes niti je izvršena eksproprijacija.

Naši napori u ostvarenju svojih prava i dalje traju i neprestalni su ali nažalost, ne nailazimo ni na kakav odgovor, niti ljudski napor da se ova situacija nastala nebrigom i kriminalnim radnjama lokalne samouprave grada Podgorica i uprave Glavnog grada, riješi kako nalažu zakoni ove države.

Trpimo razne prijetnjje, progone, maltretiranja, duševne i fizičke boli, bivamo hapšeni, zatvarani i osuđivani.

Jedina naša krivica je što branimo našu privatnu imovinu. Imovinu koja je naša očevina, đedovina, prađedovina. Imovinu za koju nam je država Crna Gora izdala sve moguće papire i koja je vlasništvo naše porodice već 150 godina.

Nemoćni i sami u odbrani onoga što nam garantuje i sam Ustav Crne Gore  u članu 58 koji glasi :

„Jemči se pravo svojine. Niko ne može biti lišen ili ograničen prava svojine, osim kada to zahtijeva javni interes, uz pravičnu naknadu.“

I što nam garantuje Evropska Konvencija o ljudskim pravima i slobodama u protokolu čiji je Crna gora potpisnik   od 11. maj 2007.god

Član 1.:

„Svako fizičko ili pravno lice ima pravo na neometano uživanje svoje imovine. Niko ne može biti lišen svoje imovine, osim u javnom interesu i pod uvjetima predviđenim zakonom i općim načelima međunarodnog prava.“

u Nacrtu Evropskog ustava je naglašeno da prava i slobode Evropske konvencije o ljudskim pravima čine sastavni deo najvišeg evropskog pravnog akta (Evropski ustav, čl. 9).

A kako se svrha Savjeta Evrope ogleda  u ostvarenju osnovnih ličnih i demokratskih prava i sloboda u Evropi, a najvažniji akt je donošenje Evropske konvencije o ljudskim pravima 1950. godine prinuđeni smo da Vam se obratimo kao ambasadoru Evropske Unije u Crnoj Gori  i zatražimo pomoć i zaštitu.

U nadi da ćete naći vremena i načina da reagujete na ovo grubo kršenje Evropske Konvencije,

Srdačan pozdrav,

Vanja Đurišić sa porodicom“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com