ŠVERC CVJETA: Legalni uvoz cigareta pao 59 odsto - Volim Podgoricu

ŠVERC CVJETA: Legalni uvoz cigareta pao 59 odsto

Da šverc duvanskih proizvoda u Crnoj Gori buja i da se crno tržište po prometu izjednačilo sa legalnim, juče su i zvanično potvrdili podaci Zavoda za statitsiku Monstat, po kojim je legalni uvoz duvanskih proizvoda za period januar-mart ove godine za 59 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

Uvoz duvanskih proizvoda u ovom periodu 2017. godine iznosio je 3,18 miliona eura, a sada je 1,3 miliona. Ovi iznosi se odnose na proizvodnju cijenu paklice cigareta koja je najčešće oko 30-40 centi. Akcize i PDV ovaj iznos kasnije povećaju za oko sedam puta. Državne dažbine sada iznose oko 85 odsto maloprodajne cijene, što stvara ogroman prostor za zaradu organizatorima crnog tržišta. Predstavnici legalnih uvoznika nedavno su “Vijestima” saopštili da im je od početka godine promet pao za 40 odsto.

Od aprila prošle godine Vlada je tri puta povećavala akcize na duvanske proizvode. Rast crnog tržišta duvana počeo je nakon drugog povećanja akciza u avgustu prošle godine, da bi odmah poprimio obrise dobro organizovanog šverca jer se cigarete bez markica mogu kupiti na skoro svakom koraku u velikom izboru od dvadesetak brendova.

Odgovor države bio je prilično mlak, zbog čega su predstavnici opozicije ali i legalnih uvoznika izražavali sumnju da je sve organizovano da bi gospodari crnog tržišta zaradili veliki novac umjesto državnog budžeta. Portparol SDP-a

Mirko Stanić juče je kazao da je Vlada namjerno dovela do najvećeg procvata nelegalne prodaje cigareta još od devedesetih godina.

“Svojim svjesnim postupanjem Vlada Crne Gore je stvorila situaciju u kojoj se više novca zaradi švercom cigareta nego švercom narkotika i to mora biti signal i za Evropsku Komisiju i za zemlje EU koje su imale problema zbog ranijeg šverca Crne Gore, ali i za Vladu SAD zbog toga što su američke kompanije najviše pogođene padom prodaje legalnih cigareta”, naveo je Stanić.

On je kazao da na cijenu kutije cigareta na legalnom tržištu od 3,5 eura potrošači plati 2,8 eura akciza i poreza.

“To je idealna prilika za sve koji žele da zarade milione (a ne bi im bio prvi put u ovoj zemlji) da razliku od 0,7 do 3,5 eura pospreme sebi u džep, a kako će taj novac ‘uložiti’ gledaćemo narednih godina kroz nove obračune kriminalnih gangova”, saopštio je Stanić.

Poslanik Aleksandar Damjanović ranije je kazao da probleme “neće riješiti Komisija za suzbijanje sive ekonomije koja služi za razvodnjavanje problema, jer se radi o sprezi organizovanog kriminala koji kontroliše krijumčarenje”.

“Pojedine državne strukture, sa jedne strane, povećavaju obim posla, a sa druge strane, onemogućavaju zakonsko sankcionisanje ključnih aktera. Ozbiljna vlada bi u roku od 100 dana mogla da eliminiše najveći dio sivog tržista cigareta, kako identifikacijom i sankcionisanjem ključnih aktera, tako i stvaranjem uslova za legalno poslovanje, kroz koje bi optimizovali budžetsko prihode sa ovog tržišta”, naveo je Damjanović.

Kiša najviše smanjila deficit

Ukupan izvoz iz Crne Gore za ova tri mjeseca iznosio je 93,9 miliona eura, dok je uvoz bio 502 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je veći za 14 odsto a uvoz za 10 odsto.

Najznačajniji rast izvoza bio je kod električne energije sa 13,4 na 19,2 miliona. Istovremeno je uvoz električne energije smanjen sa 24,8 na 4,5 miliona. Na ovo značajno smanjenja deficita uticala je veoma kišna zima i proljeće, što je povećalo proizvodnju struje za razliku od istog prošlogodišnjeg perioda kojeg je obilježila suša.

Dijelimično je povećan izvoz obojenih metala (aluminijuma) sa 16,9 na 18,9 miliona, kao i čelika sa 3,3 na 5,8 miliona.

Na drugoj strani i dalje raste uvoz hrane sa 78 na 83 miliona, medicinskih proizvoda sa 16 na 19 miliona, gvožđa i čelika sa 12 na 18 miliona, električnih mašina sa 19 na 28 miliona, drumskih vozila sa 32 na 40 miliona…

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com