PODGORICA: Preminuo istaknuti crnogorski glumac - Volim Podgoricu

PODGORICA: Preminuo istaknuti crnogorski glumac

Istaknuti crnogorski glumac i doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) Branislav Brano Vuković preminuo je danas u Podgorici u 74. godini.

Vuković je rođen u Podgorici 1944.godine. Bio je prvak CNP-a, a status doživotnog člana stekao je 2013. godine. Odigrao je preko 100 uloga i ogledao se u svim žanrovima pozorišnog izraza: drami, tragediji i komediji.

U obimnom glumačkom opusu Vukovića izdvajaju se uloge: Filč u „Operi za tri groša“, Vuk Mandušić u „Gorskom vijencu“, Andrija u „Ognjištu“, Vučko u „Medalji“, Pop Ivo u „Dundu Maroju“, Soljoni u „Tri sestre“, Maksim u „Ženidbi Maksima Crnojevića, Hasanaga u „Hasanaginici“, Evto u „Letu u mesto“, Baal u „Baalu“, Ilija Rađević u „Prestupnoj godini“, Vajo Rudaš u „Pomjeranju tla“, Tartif u „Tartifu“, Šćepan u „Gospodskoj krvi“, Pujo u „Snaha je doputovala“, Blažo u „Piscu porodične istorije“, Dante u „Robespjeru“, Odisej u „Hekubi“, Krsto Đurković u „Hepi endu“,Otac Filarijon u „Izvanjcu“, Koh u „Zločinu i kazni“, Đuro u „Kako se ko rodi“, Zahar u „Oblomovu“, Ivo u “Udadbi”..

Posljednju ulogu u CNP-u Vuković ostvario je u predstavi “Konte Zanović” 2011. godine, tumačeći lik Đakoma Kazanove.

Ostvario je upečatljive glumačke kreacije tumačeći brojne likove iz domaće nacionalne dramaturgije.

Dobitnik je Godišnje nagrade Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore 2000. godine, Godišnje nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta 1999. i 2003. godine, Nagrade “19 . decembar”.

Komemoracija će se održati u petak 4. maja u CNP-u u 10 sati.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com