Crnogorski pokret najavio krivičnu prijavu protiv SPC - Volim Podgoricu

Crnogorski pokret najavio krivičnu prijavu protiv SPC

Crnogorski pokret podnijeće krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve, parohije ulcinjske, zbog devastacije memorijalnog kompleksa crkve Svetoga Nikolaja na Meterizima, u Ulcinju, saopšteno je danas iz te organizacije.

U Crnogorskom pokretu ističu da SPC vrši nelegalne građevinske radove na zakonom zaštićenom memorijalnom kompleksu, uništavajući maslinjak, koji ima istorijsku i simboličnu vrijednost.

“Crkva Sv. Nikolaja je obnovljena 1890. godine na temeljima stare crkve i posvećena je poginulima za oslobođenje Ulcinja od Turaka 1978. godine. U njenom dvorištu je za svakog poginulog oslobodioca posađena jedna maslina. Sječom tih maslina od strane SPC oskrnavljena je njihova herojska pogibija i izvršen najbesramniji zločin nad njihovom žrtvom, na sjećanje njihovih porodica i, konačno, nad svijetlim trenucima herojske, slobodarske, crnogorske istorije”, navode.

Kako dodaju, po riječima protojereja ulcinjskoga, Siniše Smiljića, maslinjak u dvorištu je posiječen kako bi se na njegovom mjestu podigla svetosavska dvorana, što, naglasili su, potvrđuje da SPC zatire crnogorsku istoriju, uništava kulturne spomenike od prvorazrednog značaja, zaštićene kao kulturno dobro, da bi se nasilno utemeljilo u Crnoj Gori svetosavlje.

“Drvo života, kako nazivaju maslinu, koje simbolizuje slobodarsku borbu crnogorskog naroda i posthumni život onih koji su poginuli u borbi za slobodu Crne Gore, kriminalno se siječe i zaliva svetosavskim betonom. Iskreno se nadamo da će i oni koji tvrde da je cilj SPC obnavljanje sakralnih objekata, shvatiti veličinu zločina učinjenih sječom maslina, kao i pravi cilj mijenjanja izgleda istorijske zaostavštine Crne Gore i nepoštovanja njene tradicije”, kažu u Crnogorskom pokretu.

Pravosuđe, smatraju, ne smije zastupati princip oportunosti i nekakvih „opštih“ ili „političkih“ interesa, njegova je obaveza da dosljedno primjenjuje zakone Crne Gore i sankcioniše svako nezakonito ponašanje.

“Crnogorski pokret takođe upozorava sve one firme koje učestvuju u izvođenju radova ili vršenju djelatnosti za koje ne postoji saglasnost odgovarajućih državnih organa, da snose suodgovornost i da će takođe biti predmet krivičnih prijava. Krajnje je vrijeme da se stane na put hajdučiji i bezakonju. Voljeli bismo da to bude urađeno u okviru organa države Crne Gore, jer je to naš prevashodni interes, ali se nećemo libiti da potražimo i međunarodnu pravdu”, zaključuju u Crnogorskom pokretu.

Izvor: 

1 komentar

  1. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com