Da li će se Sjeverna Koreja zaista odreći nuklearnog oružja? Kimu malo ko vjeruje! - Volim Podgoricu

Da li će se Sjeverna Koreja zaista odreći nuklearnog oružja? Kimu malo ko vjeruje!

Zvaničnici iz Seula objelodanili su danas da je sjevernokorejski lider Kim Džong Un rekao južnokorejskom predsjedniku Mun Džae-Inu na njihovom istorijskom ovonedjeljenom sastanku da će biti voljan da se odrekne nuklearnog oružja ako se SAD obavežu na formalno okončanje Korejskog rata i obećaju da neće napasti Sjevernu Koreju.

Kim je na sastanku s Mun Džae-Inom u petak obećao i da će već u maju zatvoriti poligon za nuklearne probe i da će pozvati stručnjake i novinare iz Južne Koreje i SAD da prate taj proces, saopštio je kabinet južnokorejskog predsjednika.

Iako nema odgovora da li će Sjeverna Koreja ikada odlučiti da se u potpunosti odrekne nuklearnog oružja, Kimova izjava dok ide ka pregovorima sa SAD predstavlja najkonkretnije priznanje Pjongjanga do sada da će “denuklearizacija” značiti i predaju oružja.

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton hladno je reagovao na Kimovu najavu da će se odreći nuklearnog oružja ako Vašington obeća da neće napasti Sjevernu Koreju.

Upitan da li bi SAD dale takvo obećanje, Bolton je rekao da su “to čuli i ranije” i da je riječ o “sjevernokorejskom propagandnom priručniku” s beskrajnim resursima.

 “Ono što želimo da vidimo od njih je dokaz da je to stvarno i da nije samo na riječima”, dodao je.

Južnokorejski zvaničnici koji su posredovali u dogovaranju predstojećeg sastanka Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa koji se očekuje u maju ili junu, naveli su da je Kim izrazio istinski interes da odustane od nuklearnog oružja.

Skepticizam i dalje postoji pošto Sjeverna Koreja decenijama insistira na konceptu “denuklearizacije” koji nema sličnosti s američkim shvatanjem tog termina.

Pjongjang dugo vremena obećava da će nastaviti s razvojem nuklearnog programa ako Vašington ne ukloni 28.500 svojih vojinika iz Južne Koreje, kao i nuklearni arsenal namijenjen odbrani Južne Koreje i Japana.

Na samitu u petak, u demilitarizovanoj zoni Korejskog poluostrva, Mun i Kim su obećali da će raditi na “potpunoj denuklearizaciji” Korejskog poluostrva, ali nisu govorili o detaljima.

Prema riječima Munovog portparola Jun Jung-čana, Kim je izrazio optimizam povodom susreta s Trampom.

“Kada počnemo razgovor, SAD će znati da nisam osoba koja bi pokrenula nuklearno oružje na Južnu Koreju, Pacifik ili na SAD”, kazao je Kim, prema riječima Juna.

Južna i Sjeverna Koreja i dalje su formalno u ratu pošto je sukob vođen od 1950. do 1953. godine obustavljen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Beta

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com