Taksisti optužili nadležne da izazivaju opšti haos u prevozu putnika - Volim Podgoricu

Taksisti optužili nadležne da izazivaju opšti haos u prevozu putnika

Nadležni državni i lokalni organi uticali su na pojavu opšteg haosa u prevozu putnika u drumskom saobraćaju, izazivajući ga neradom ili nestručnim radom službenika, saopštili su danas iz Strukovnog sindikata taksista Crne Gore SSTCG.

Saopštenje SSTCG, koje potpisuje predsjednik Sindikata, Borislav Pavlović, prenosimo integralno.

Auto-taxi preduzetnici u Crnoj Gori, u dužem nizu godina upozoravaju nadležne državne i lokalne organe na opšti haos u prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji je izazvan njihovim neradom ili nestručnim radom sluzbenika u tim organima.

Navešćemo samo dio onoga u čemu se ogleda hroničan nerad nadležnih organa, nepoštovanje Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i njegovo nestručno tumačenje, donošenje protivustavnih i protivzakonitih opštinskih Odluka koje regulišu ovu oblast, višegodišnji nerad nadležnih inspekcijskih organa (osim pojedinačnih pokušaja koji su kratkog daha i ne donose efekat), i sve ovo gore navedeno dovodi do vrtoglavog rasta sive ekonomije, utaje poreza i doprinosa, pljačkanja i prevara korisnika usluga, kao i drugih posledica štetnih za društvo u cjelini.

I za sve o vrijeme legalno registrovani auto-taxi preduzetnici se poreski zadužuju čak i protivno Zakonu i nameću im
se i druge, za ovu djelatnost prevelike, dažbine na godišnjem nivou, i još trpe torturu od gore navedenih nadležnih organa kad god se požale na njihov nerad.

Ovim putem želimo da upoznamo javnost da su predsjednik Vlade Crne Gore i Ministarstva zadužena za ovu oblast, a posebno direktor Poreske Uprave, prvi put na početku prošle godine, a posle 2004. godine od kad je počelo naše zvanično ukazivanje na ovaj rastući haos, ozbiljno i profesionalno prišli ovom problemu i pokušavaju naći načina za njegovo rešavanje. Međutim kako su u našem sistemu lokalne samouprave države u državi one i dalje ostaju neprobojni bedem za rješavanje sive ekonomije, protivzakonito izdavanje licenci za auto-taxi prevoz, neomogućavanje nesmetanog korištenja auto-taxi parkinga i druge
negativnosti u ovoj oblasti.

Izvršni Odbor SSTCG je na svojoj sjednici održanoj 27. aprila donio odluku da u hitnom postupku se obrati Ministru unutrašnjih poslova i zatraži od njega odgovor , na koji način i kome su sluzbenici tog Ministarstva u Podgorici izdali sedam TX tablica, ako za njih nije postojala potrebna dokumentacija iz Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada, kako su i naveli iz pomenutog Sekretarijata u izjavi, prenesenoj u medijima prije nekoliko dana, isto tako će se IO SSTCG obratiti Ministarstvu saobraćaja i pomorstva sa inicijativom za izmjene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, u dijelu tačaka koje nisu jasno definisane i ostavljaju prostora za manipulaciju određenim nadležnim organima, koji traže opravdanje
za svoj nerad.

A što se tiče dešavanja posle datih uputstava Predsjednika Vlade nadležnim organima o rješavanju ovog haosa, o rezultatima ćemo premijera upoznati do kraja nedjelje.

2 komentara

  1. nature is definately not expensive. go on a hike with friends, or just explore a forest. there are always creeks to walk thru and all kinds of colorful plants and flowers. even frisbee golf is fun, free, and good exercise

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com