Vještice, orgije, žrtvovanja: Evo šta se sve slavi 1. maja osim praznika rada - Volim Podgoricu

Vještice, orgije, žrtvovanja: Evo šta se sve slavi 1. maja osim praznika rada

Prvi Maj ili Međunarodni praznik rada je dan kada se obilježavaju žrtve velikih radničkih protesta u Čikagu 1886. godine, ali to nije jedina svjetkovina koja se slavi tog dana.

Valpurgijska noć obilježava se u noći između 30. aprila i 1. maja, a danas se zvanično slavi u skandinavskim, germanskim i baltičkim tradicijama.

Savremeni naziv dobila je po Svetoj Valburgi (710.-779.), svetici i časnoj sestri poznatoj po postu. Zvanično predstavlja hršćanski praznik, međutim od 17. vijeka se u Njemačkoj proširilo vjerovanje da se na Valpurgijsku noć okupljaju vještice, a to je vjerovanje kasnije je postalo dio popularne kulture.

Prema legendi upravo su se na ovu noć vještice okupljale na planini Broken (Njemačka) gdje su direktno komunicirale sa bogovima, održavale rituale krvne žrtve i nerijetko žrtvovale djecu – to je bila i inspiracija Geteovom “Faustu”.

Beltane ili najvažniji Crni Sabat smješten je na isti dan u rokovniku Vika pokreta (savremena neopaganska religija nadahnuta prethrišćanskim vjerovanjima). Od davnih vremena na taj dan se slavio u čast prirode i plodnosti. Tom prilikom se pale vatre igraju se igre i pleše se u čast prirode oko stuba oko koga su svezane trake u boji koji simbolizuje falus. U tim ritualnim igrama pominju se i drevna demonska božanstva Vaal, Zeleni čovjek, Pan, Zeleni Juraj, a te noći se i orgijalo.

Anton Šandor Levej je zbog svega navedenog na ovaj dan osnovao neosatanističku crkvu. Kako je ta institucija ipak prilično trivijalna, noć im služi za drogiranje i orgije.

Mjesec maj naziv je dobio po grčkoj boginji plodnosti Maia koja je usko povezana sa rimskom boginjom Bona Dea koja se obilježava danas. Samo prvog maja u Rimskom je carstvu bila dekriminalizovana krvna žrtva, simbolizovala ju je zmija, a slavili su najčešće robovi.

Zanimljiv splet raznih manifestacija dokazuje da su stari narodi imali identične datume proslave prirode, pozitivnih i negativnih sila i tradicionalnih bogova.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com