Ore, kopa i kosi na pragu devete decenije - Volim Podgoricu

Ore, kopa i kosi na pragu devete decenije

Osamdesetogodišnji Milun Suknović iz sela Jasen u Pivi kaže da “lako” podnosi breme godina. Ore, kopa i kosi i čuva ovce – sve što je radio i u mladim danima.

“Nema recepta za dugovječnost ali je važno od kakve si porodice, kako si proveo život i da čovjek radi ali i da se kvalitetno hrani. Mudri stari ljudi su govorili da se čovjek mora svaki dan barem tri puta nasmijati, e to je recept. Današnji momci su ko robovi, ne idu na sijela i vašare a kako će kada nemaju djevojaka. Nekada su bila sijela i sela puna momaka i djevojaka, a znao sam zapjevati..`Snijeg pada i savija grane kojom ćemo prtinom jarane`… “, priča starina.

Sa sjetom prisjeća se Suknović kada se sa drugovima vraćao iz susjednih Stabana. Kako je kazoa, u buljuku je stotinak ovaca i danas ih je lako držati.

Niko ne uzima kosu u ruke i sve rade mašine,

“Kosio sam i prošlog ljeta. Nekada se nijesam mogao umoriti. Kosio sam i dan i noć. Valjda će zdravlje poslužiti da i ovoga ljeta kosim. Ja bih i danas u kosidbi `slomio` današnje momke. To je nevješto i ne umije”, pripovijeda gorštak.

Suknović ne žali što je cijeli vijek ostao na svom imanju u Pivskoj Župi.

“Bilo je teško nekada. Danas niko neće da zašilji kolac bez motorke, a ja se nijesam odvajao od kose i sjekire. Kako da se kajem što sam ostao, pa svii moji vršnjaci koji su otišli u grad su pomrli”, naglasio je Suknović.

Djeca su u Plužinama i Nikšiću. Kada dođe unuk, uzeo je petnaestu, i počne kositi đed je ponosan.

“Naučio ga je otac da kosi. Živi se u gradu, imaju kuću sa pet stanova, nije sve završeno, ako ih neka muka naćera imaju se đe vratiti”, jasno kaže Suknović.

I dok se pričalo o životu i selu ovce su se razbježale. Stari Milun Suknović pođe, kako reče, za ajvanom jer ih treba vratiti, tek naveče.

Porta RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com