Za ajfon bivšeg ministra 1.200 eura - Volim Podgoricu

Za ajfon bivšeg ministra 1.200 eura

Za deset „eplovih” tablet računara (iPad) i jedan „ajfon 10”, Ministarstvo evropskih poslova (MEP) je u poslednjim danima prošle godine utrošilo 5.687 eura koji su dodijeljeni visoko rukovodećem kadru – ministru, sekretarima, šefovima i generalnim direktorima. Samo za „ajfon 10”, koji je do ostavke koristio doskorašnji ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, poreski obveznici su platili 1.220 eura.

To pokazuje dokumentacija koju je dobio Centar za građansko obrazovanje (CGO), a u koju je „Dan” imao uvid.
U dosadašnjoj praksi crnogorskih državnih institucija nerijetko je da se u poslednjim danima jedne budžetske godine troše sredstva po raznim osnovima, izgledalo to opravdano ili ne. Tako, na izmaku jedne godine crnogorski poslanici, ministri i ostali nosioci vlasti među sobom dijele varijabile, kupuju računare i telefone, pa čak i sportskim klubovima dodjeljuju „socijalnu pomoć” od više desetina ili stotina hiljada eura. Izborom nove vlade krajem novembra 2016. godine građani su suočeni sa mjerama štednje, koje se evidentno sprovode samo preko njihovih leđa. Tako je bez zakonom propisanih doživotnih naknada po osnovu rođenja troje i više djece ostalo 22.000 majki, i dalje nema ništa od dječjih dodataka za djecu nezaposlenih roditelja, ali se s druge strane za „mercedese” najviših državnih funkcionera daje i po 60.000-70.000 eura.

Za rukovodeći kadar nedavno rasformiranog ministarstva evropskih poslova podijeljeni su „eplovi” tablet računari zlatne, srebrne i ugalj sive boje. Sredinom decembra prošle godine kupljeno je pet srebrnih tablet računara „apple 9.7-inch iPad” od 32 gigabajta (GB), koji važe za jedne od najskupljih na tržištu. Tablet računari su koštali 498,89 eura (sa PDV-om) po komadu, a za njih je, sa uračunatim popustom, plaćeno ukupno 2.170 eura. Zlatni ajped „mini 4” sa kapacitetom memorije od 128 GB koštao je 587,78 eura, a za njega je sa popustom iz budžeta plaćeno 511,37 eura. Četiri zlatna ajpeda „epl 9.7. inč” koštala su 498,89 eura po komadu i za njih je plaćeno 1.736,14 eura. Ajped „mini 4” ugalj sive boje kupljen je za 50 eura.
Za tablet računare je plaćeno 4.467 eura sa PDV-om, dok je popust na ove proizvode iznosio 554 eura.
Nedjelju dana kasnije kupljen je „ajfon 10” sa memorijom od 64 GB, sive boje. Taj telefon dodijeljen je tadašnjem ministru Pejoviću. Pored ovog telefona, Pejović je, prema dokumentaciji u koju je „Dan” imao uvid, koristio i „samsung S8 plus”, koji je plaćen od budžetskog novca, a njemu je pripao i jedan kupljeni ajped. Pejović je nakon ostavke razdužio računarsku i telekomunikacionu opremu.

Tablet računare „apple 9.7-inch iPad” dobili su šefica kancelarije glavnog pregovarača, šefica kabineta, generalna direktorica Direktorata za informatičku podršku, generalna direktorica Direktorata za koordinaciju, praćenje usklađenosti i praćenje sprovođenja strategija kojima se utvrđuju javne politike i generalna direktorica Direktorata za evropske fondove. Sudeći prema sajtu MEP-a, koji je i dalje aktivan, to su Nada Dubljević, Milena Filipović, Nada Vojvodić, Zorka Kordić i Ivana Glišević Đurović.
Takve ajped uređaje dobile su i generalna direktorica Direktorata za pristupanje Evropskoj uniji Jelena Burzan i generalna direktorica Direktorata za pravnu tekovinu Evropske unije Dragana Marković.

Ajped su dobili i sekretar MEP-a Miodrag Radović i tadašnji državni sekretar Marina Vujičić.
Nedavnim izmjenama Uredbe o Vladi Crne Gore, Ministarstvo evropskih poslova faktički je ukinuto, dok će Kancelarija glavnog pregovarača ubuduće biti pri kabinetu premijera.
Pe­jo­vić je krajem februara pod­nio ostav­ke na funk­ci­je ministra i glavnog pregovarača sa EU, na­kon što je Agen­ci­ja za spre­ča­va­nje ko­rup­ci­je (ASK) utvr­di­la da kr­ši za­kon i Ustav zbog du­plih an­ga­žma­na. On je tada saopštio da ostav­ku pod­no­si iz mo­ral­nih raz­lo­ga. Pe­jo­vić je naglašavao da je uvje­ren da ni­je pre­kr­šio za­kon ni po jed­nom osno­vu ko­ji je na­ve­la ASK u svo­joj od­lu­ci, na­ja­vlju­ju­ći da će to do­ka­za­ti u prav­nom po­stup­ku.

(Dan)

1 komentar

  1. Thanks for the guidelines you have discussed here. Another thing I would like to mention is that computer memory demands generally go up along with other developments in the engineering. For instance, as soon as new generations of processors are introduced to the market, there is usually a related increase in the size and style demands of both pc memory and also hard drive room. This is because the program operated by these processors will inevitably surge in power to leverage the new technology.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com