Međunaradna konferencija sa učesnicima sa četiri kontinenta počela od studentskog prijateljstva - Volim Podgoricu

Međunaradna konferencija sa učesnicima sa četiri kontinenta počela od studentskog prijateljstva

Kako  prijateljstvo iz studentskih dana i uvezana aktivnost kolega iz regiona mogu jednog dana biti osnova za međunarodnu konferenciju koja okuplja učesnike sa četiri kontinenta iz 24 zemlje svijeta, objašnjava profesor dr Nebojša Maksimović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu. O počecima konferencije „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ i njenom današnjem značaju, profesor Maksimović priča za sajt Univerziteta Crne Gore.

„Da Vam kažem, od 2003. godine traje moje dugogodišnje prijateljstvo sa uvaženim profesorom Duškom Bjelicom. Zajedno  smo studirali. I onda kao plod naših prijateljskih relacija, koje smo imali i kao studenti, između ostalog prof. Bjelica je u Novom Sadu završio četvorogodišnji studij, ostalo je to prijateljstvo utemeljeno na saradnji i naučnoj bazi, tako da smo 2003. godine organizovali prvu konferenciju u Baru. Do dan danas, punih 15 godina smo aktivni, učestvujemo, razmjenjujemo studente“, kazao je Maksimović, ističući da je na posljednjoj konferenciji bio veliki broj studenata iz Novog Sada.

„Mi smo suorganizatori naravno, ali ne samo zbog toga što sam naklonjen profesoru Bjelici, nego jednostavno zato što je to društvena potreba, da se mi iz regiona udružujemo sa problematikom koja je vezana za sport i da razvijamo nauku“, dodao je on.

U pogledu naučnog istraživanja, smatra Maksimović, najvažnija stvar je identifikovati problem i postaviti dijagnozu, što odmah olakšava dolazak do rješenja, a tome upravo doprinosi konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“.

Jedan od identifikovanih problema današnjice, navodi Maksimović, jeste „hipokinezija“ – nedovoljno kretanje, što pogotovo pogađa mlade generacije i djecu koja su za računarima, mobilnim telefonima.

Nije samo, objašnjava Maksimović, značaj nauke o sportu u tome što bez nje čovjek ne bi mogao da trči 100 metara ispod deset sekundi, i što Amerika predstavlja Karla Luisa sa toliko osvojenih medalja, već je suština cijele priče da se što više djece uključi u sport.

„Uvijek objašnjavam da je to kad nauka predstavlja trijakulaciju,a  to je porodica, škola i sport“, navodi Maksimović. On smatra da je na prodici, kao i na profesoru fizičkog vaspitanja, da se djeca pravilno usmjere.

„Da djecu „inficiramo“ da uđu u sport i da se bave sportom, zbog svog zdravlja na prvom mjestu, prje svega u školski sport, a potom i u ostale, ukoliko su su talentovani i teže ka vrhunskim sportskim rezultatima“, kazao je Maksimović.

Profesor Maksimović ističe saradnju i povezivanja fakulteta za sport u regionu, na relaciji Novi Sad,  Nikšić, Zagreb, Sarajevo i Ljubljana.

„Imamo jednu izuzetnu saradnju koja čak ide dotle da ako pojedini fakulteti imaju određenu opremu, recimo dijagnostičku, mi to razmjenjujemo. Razmjenjujemo i studente, recimo kad treba uraditi selekciju sportista, uzorke ispitanika… Pravimo takozvanu komparativnu analizu da bismo došli do nekih saznanja koja bi nam pomogla u radu sa studentima budućih generacija“, navodi Maksimović.

Na pitanje da li u Novom Sadu organizuju konferencije sličnog tipa, Maksimović kaže da za iduću godinu pripremaju  konferenciju, na temu vježbanja i kvaliteta života, a koja se inače organizuje svake treće godine.

„Dvadesetak zemalja dolazi iz okruženja i svih naših bivših republika“, navodi profesor i dodaje da će učesnici biti iz Engleske, Njemačke, Švajcarske, Amerike, kao i svi stručnjaci koji će se oglašavati na poziv za teme aktuelne i vezane  za naš prostor i problematiku.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com