Međunarodni dan vatrogasaca-spasilaca: U Crnoj Gori vatrogasci nedovoljno plaćeni - Volim Podgoricu

Međunarodni dan vatrogasaca-spasilaca: U Crnoj Gori vatrogasci nedovoljno plaćeni

Zarade vatrogasaca spasioca su nerealno male u poređenju sa opasnostima i naporima kojima su izloženi u svakodnevnom radu, tvrdi Ratko Pejović, predsjednik stukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore.

On je povodom 4. maja Međunarodnog dana vatrogasaca-spasilaca rekao da zarade crnogorskim vatrogascima nerijetko kasne i po nekoliko mjeseci i neujednačene su od grada do grada.

–Porezi i doprinosi, staž u uvećanom trajanju nije im uplaćen i po nekoliko godina. Uslovi za odlazak u penziju su takvi da ih mali broj vatrogasaca-spasilaca može ispuniti pa su prepušteni na milost Zavoda za zapošljavanje u svojim poznim godinama. U pojedinim službama vatrogasci-spasioci nijesu kolektivno osigurani u slučaju povreda, profesionalne bolesti ili smrti na radnom mjestu,  navodi Pejović.

Ističe da je zanimanje vatrogasca-spasioca izuzetno opasan, ali human posao.

-Obavljajući poslove koji su propisani zakonom i dati nam u nadležnost često žrtvujemo zdravlje i sopstvene živote spasavajući živote drugih i imovinu građana. Jer odakle svi bježe tamo idemo mi, kazao je Pejović.

Pejović je ukazao i na druge dugogodišnje probleme koje imaju vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori.

Dio problema lako i za kratko vrijeme rješiv uz “dobru volju i obostrano razumjevanje, dok drugi čekaju sistemska rješenja izradom novih i boljih zakonskih propisa”.

-Vatrogasci-spasioci ne posjeduju adekvatnu i atestiranu ličnu zaštitnu opremu dok je kolektivna oprema ako je i posjeduju stara i po nekoliko desetina godina. U mnogim službama ne radi dovoljan ili optimalan broj vatrogasaca-spasilaca obzirom na veličinu, broj stanovnika i rizike koji se nalaze u pojedinim opštinama, a rade i druge poslove koji im nijesu propisani zakonom. Službe zaštite nemaju akte o procjeni rizika na radnom mjestu a prostorije u kojim borave vatrogasci-spasioci su neuslovne i ne zadovoljavaju ni minimum standard. Vatrogasci-spasioci su često izloženi mobingu i prijetnjama od strane poslodavaca koji ih nerijetko shvataju kao balast i opterećenje i nepotreban trošak  za slabo stojeće budžete lokalnih uprava. Da bi ispunili svoju misiju da pomognemo, sačuvamo i spasimo ljudske živote i imovinu prevashodno nas mora biti dovoljno, moramo imati sa čim da radimo i na kraju, ne manje važno, za posao koji obavljamo moramo biti adekvatno plaćeni, naveo je Pejović.

On je uz čestitke Međunarodnog dana vatrogasaca-spasilaca poželio da navedene probleme riješe mnogo prije nego što očekuju.

2 komentara

  1. My personal sis recommended me personally regarding your web website and exactly how excellent it is. She’s proper, I am genuinely impressed using the composing and slick design. It appears in my experience you’re simply scratching the surface when it comes to what you might achieve, however you’re off to a good start!

  2. I came across your blog after i did a search for the benefits of promotional can holders at Bing. I wanted to say thank you for taking time to create this site and letting me post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com