NE, NIJE SLUČAJNO! Oglasio se autor radne sveske u kojoj je stih Cecine pjesme - Volim Podgoricu

NE, NIJE SLUČAJNO! Oglasio se autor radne sveske u kojoj je stih Cecine pjesme

Polemika o tome da li je stihovima Svetlane Ražnatović mjesto u udžbeniku pokrenuta je na društvenim mrežama.

Izbor stihova iz tubo folk pjesme „Sećaš li se, lepi grome moj“ koju pjeva Svetlana Ceca Ražnatović nije se greškom našao u radnoj svesci za srpski jezik i književnost za peti razred osnovne škole, tvrdi za Danas Olivera Đikanović, glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kuči BIGZ.

Ona kaže da je autor radne sveske Vlado Đukanović svjesno izabrao primjer koji na dobar način oslikava vokativ, te da nije po srijedi ni greška u izboru, kao ni materijalna greška.

Đikanović naglašava da je radnu svesku za peti razred, koja je urađena po novom planu nastave i učenja, odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja bez ijedne greške.

Polemika o tome da li je stihovima Svetlane Ražnatović mjesto u udžbeniku pokrenuta je na društvenim mrežama, nakon što je objavljena fotografija jednog zadatka iz radne sveske, u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu u stihovima iz poezije i polularne kultire.

Pored stiha „A sećaš li se lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo“, navedeni su i stihovi iz pjesama Riblje čorbe „Avionu, slomiću ti krila, da ne letiš, ona bi tu bila“, Bajage „Hajde, plavi moj safiru, hajde, čežnjo i nemiru“, kao i YU grupe „Dunave, moj Dunave, kakve mi vesti vode donose“.

Radna sveska u kojoj su se našli Cecini stihovi

– Nigdje nije navedeno ime, niti izbor odakle su ti tekstovi uzeti, a svi koji su prepoznali stihove pjesme koju jpeva Svetlana Ražnatović su ih vjerovatno čuli.

Autor ih je naveo samo kao primjer za vokativ. On nije želio da uzima samo primjere iz književnih tekstova već i iz popularne kulture koja je djeci tog uzrasta bliska. Ceca Bajaga, Riblja čorba, sve to spada u isti korpus popularne kulture i to je njima prepoznatljivo. A da li se to nama sviđa ili ne, to je drugo pitanje – kaže Đikanović.

Ona navodi da je udžbenik urađen u skladu sa zahtjevima refome u kojoj se insistira na ostvarivanju ishoda, a ne na propisivanju sadržaja.

– Ovdje je možda riječ o intrigantnijem primjeru koji apsolutno zadovoljava ishod i nije materijalna greška – smatra Đikanović.

Komentar iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja nismo uspjeli da dobijemo. Povodom polemike na društvenim mrežama oglasila se i Svetlana Ražnatović komentarom: „Pa sad baš taj stih, ima ljepših. Zar ne?“.

Vijest o stihovima ove pjesme koji su se našli u školskom udžbeniku prenijeli su i mnogi mediji u regionu.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com