U CG bez posla 5,5 hiljada sa diplomom fakulteta, 235 magistara i 10 doktora nauka - Volim Podgoricu

U CG bez posla 5,5 hiljada sa diplomom fakulteta, 235 magistara i 10 doktora nauka

Na evidenciji Zavoda za zapošljavnje nalazi 5.437 nezaposlenih sa diplomom fakulteta, među kojima je 235 magistara i 10 doktora nauka, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić, sa prvom Nacionalnom forumu, koji je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid. On je ipak saopštio da se nezaposlenost mladih smanjuje u odnosu na prošlu godinu.

Mustafić: Nezaposlenost mladih se smanjuje Mustafić: Nezaposlenost mladih se smanjuje

“Otvaranje novih radnih mjesta i povećanje broja zaposlenih prioritet je i strateški cilj i Vlade i Zavoda za zapošljavanje”, kazao je direkto ZZZCG.

Mustafić je saopštio da će saglasno programu rada, za 2018, Zavod realizovati mjere aktivne politike zapošljavanja za 4.000 osobe iz evidencije, prioritet imaju mladi, dugoročno nezaposleni, žene i korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice.

Mustafić je podsjetio da je u toku stručno osposobljavanje šeste generacije viskokoškolaca. “Od njih 3.055 u realnom sektoru je 60 odsto, dok su ostali u javnoj upravi”, naveo je on.

On je na prvom Nacionalnom forumu ukazao da je činjenica da je u Crnoj Gori hiperprodukcija visokoobrazovanog kadra.

“Potrebno je raditi na promjeni njihove svijesti, kako bi se pravio otklon, u željamja i težnjama, od države kao poslodavca, okrećući se sve više privatnom biznisu. Tome će pomoći uvođenje dualnog obrazovanja, koje nudi realna očekivanja da će se praktična znanja prije usvajati i brže ih uključivati na tržište rada”, uvjeren je direktor Zavoda.

Nezaposlenost mladih, međutim, nije samo problem Crne Gore, već se sa tim suočavaju i mnogo razvijenije ekonomije. Rješavanje tog, prioritetnog društvenog problema, je zahtjevan proces, kojem sve institucije, posebno obrazovne u Crnoj Gori, kako je rekao, moraju da se posvete mnogo više i kreativnije.

“Uvjeren sam da će mladi, u narednom periodu, imati sve više mogućnosti da steknu znanja i vještine za samostalno obavljanje poslova, u nivou obrazovanja. Jedan od načina da se smanji nezaposlenost, kao najveći izazov za našu državu, jeste da se mladi, upravo tokom procesa obrazovanja, uključe u proces rada. Tome će, siguran sam, doprinijeti uvođenje više časova praktične nastave, kako tokom srednjeg, tako i tokom visokog obrazovanja. Takav model pokazao se dobrim, u zemljama sa niskom stopom nezaposlenosti, pa očekujemo da će dati rezultate i u našim okolnostima”, zaključio je Mustafić.

Direktor Zavoda je ponovio i da će ta institucija, sa svim svojim kapacitetima, u skladu sa procedurama, a slijedeći politike koje kreira Vlada i Ministarstvo rada, pružati institucionalnu podršku projektima i idejama koji doprinose smanjenju nezaposlnosti, posebno mladih ljudi.

rtcg.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com