Aco Đukanović i A2A će morati da čekaju milione - Volim Podgoricu

Aco Đukanović i A2A će morati da čekaju milione

Postupak preuzimanja akcija Rudnka uglja (RUP), koji je krajem marta pokrenula Elektroprivreda (EPCG) stopirao je juče Privredni sud, svega nekoliko sati prije isteka roka za davanje prodajnih naloga u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA).

Odluku o privremenoj mjeri zabrane kupovine akcija, “kako bi se spriječio nastanak nenadoknadive štete”, van ročišta, donijela je sudija Nataša Bošković. Ona je razmatrala tužbu manjinskog akcionara EPCG, M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličkovića. Miličković je tražio da se poništi sporna odluka EPCG o preuzimanju Rudnika i donese privremena mjera zabrane kupovine akcija RUP-a. O privremenoj mjeri zabrane kupovine akcija RUP-a, do pravosnažnog okončanja sudskog postupka ili nekog novog roka koji sud odredi, odmah su juče obaviještene CDA i Komisija za hartije od vrijednosti, koje je sud zadužio da mjeru upišu u Centralni registar hartija, odnosno registar emitenata u Crnoj Gori.

“U konkretnom slučaju imajući u vidu broj akcija koje tuženi kupuje, njihovu vrijednost, broj akcionara (A2A ima 39,49 odsto, država 31,11 odsto, Aco Đukanović 11,84 odsto i ostali akcionari 17,55 odsto) kao i prirodu akcije kao hartije od vrijednosti, ukoliko bi tužilac izdejstvovao pravosnažnu presudu, kojom bi bila poništena sporna odluka, a sud ne odredi traženu privremenu mjeru, štetu bi bilo nemoguće nadoknaditi. Ova višemilionska šteta bi se uvećala i za iznos od 15 miliona poreskog duga Rudnika uglja Pljevlja prema državi”, navela je sutkinja Bošković u odluci.

Od prodaje akcija RUP-a italijanska kompanija A2A, koja je upravljala EPCG do sredine prošle godine, trebalo je već naredne sedmice da dobije 12,8 miliona, a Aco Đukanović oko 3,8 miliona. Oni su još krajem 2016. ponudili EPCG prodaju kontrolnog paketa RUP-a. Sad će morati sa ostalim akcionarima RUP-a još neko vrijeme da čekaju na isplatu vlasničkog udjela.

Svi zainteresovani akcionari Rudnika imali su priliku juče do 16 sati da ponude, u za to posebno određenoj kancelariji CDA, dionice na prodaju EPCG po cijeni od 6,4 eura, koju je prethodno za potrebe kupca utvrdila kuća Deloitte iz Beograda.

Tokom ove parnice sud će se baviti vjerovatno i “većinom” od oko 0,08 odsto ukupnog broja vlasnika EPCG, koji su sakriveni iza kastodi računa CKB-a i donijeli spornu odluku o preuzimanju RUP-a, budući da su država i A2A bili uzdržani prilikom glasanja.

EPCG zastupa Azra Jasavić

Elektroprivreda je u ovom sporu angažovala advokaticu Azru Jasavić da je zastupa pred sudom. Radi se o v.d. predsjednici Pozitivne Crne Gore i bivšoj poslanici.

Pozitivna je prije dvije godine u Skupštini spasila posljednju Vladu kojom je rukovodio Milo Đukanović, brat trećeg po veličini akcionara Rudnika uglja lično zainteresovanog u ovom slučaju za prodaju oko 11,84 odsto akcija pljevaljske kompanije.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com