PODGORICA: Žena preminula Kliničkom centru četiri sata nakon porođaja - Volim Podgoricu

PODGORICA: Žena preminula Kliničkom centru četiri sata nakon porođaja

Ulcinjanka Naida Alović (32) preminula je u Kliničkom centru u noći između utorka i srijede, četiri sata nakon što je rodila zdravu djevojčicu.

Komplikovani operativni zahvat nakon porođaja, kako saznajemo, zbog obilnog krvarenja nije uspio, uprkos naporima ljekara da joj spasu život.

Beba je dobro i još je pod tretmanom medicinskog osoblja Kliničkog centra.

Iz Kliničkog centra su, u jednoj rečenici, odgovorili na pitanja Vijesti.

“Povodom vaših pitanja obavještavamo vas da je porodica upoznata o svim preduzetim mjerama tretmana sada pokojne porodilje, a koje su sprovedene u skladu sa medicinskom doktrinom i važećim protokolima”, navodi se u odgovoru PR službe.

Vijesti su pitale KCCG da li je smrt porodilje iz Ulcinja rezultat neadekvatnog medicinskog tretmana, koji je razlog smrti mlade Ulcinjanke, te šta su preduzeli da je spasu.

Prema nezvaničnim saznanjima pacijentkinja je, nakon porođaja, dobila krvarenje, iako je porođaj prošao u redu.

Porodica je, prema istim saznanjima, odbila obdukciju.

A samo sedam dana ranije ništa nije upućivalo na tragediju. Iako je Alović teško podnijela prvi porođaj prije sedam godina, nova trudnoća odvijala se normalno.

To je Vijestima potvrdila njena izabrana ginekološkinja u Ulcinju dr Sadije Holaj.

“Sve je bilo normalno. Šest dana prije smrti ona se javila kod nas i žalila se na bolove po dnu stomaka. Pregledana je i zbog ultrazvučno potvrđene oskudne količine plodove vode i mogućeg prijevremenog porođaja upućena je u barsku bolnicu. Nijesam bila dežurna, ali su je kolege uputile za Bar. Odmah nakon toga, prebačena je za Podgoricu. To je ono što znam”, kazala je Vijestima Holaj. Navela je da se sa Naidom čula tri dana kasnije telefonom.

“Ne znam šta da kažem. Tragedija. To su moja, naša djeca”, kazala je Holaj.

Porodica može da odbije patološku obdukciju, ali se ne pita ako sud, odnosno policija i tužilaštvo, procijeni da je neophodno provjeriti razlog smrti. U ovom slučaju, toga nije bilo.

Prema zakonu, obdukciji obavezno podliježe leš lica umrlog u zdravstvenoj ustanovi, ako nije utvrđen tačan uzrok, na zahtjev doktora medicine koji je liječio umrlo lice, lica donesenog u zdravstvenu ustanovu čiji je uzrok smrti nepoznat, na zahtjev doktora medicine određenog za utvrđivanje uzroka smrti ili člana porodice umrlog lica, ako to zahtijeva istražni organ zato što postoji sumnja da je smrt nastupila izvršenjem krivičnog djela ili u vezi sa izvršenjem krivičnog djela, ako smrt nastupi tokom dijagnostičkog ili terapijskog zahvata…

Porodica različito o tretmanu

Naidin suprug Arjan kazao je da su ljekari učinili sve što je u njihovoj moći.

“Operacija nije uspjela, nijesmo uspjeli svi. Sudbina je tako htjela. Doktorima i sestrama dugujemo zahvalnost”, kazao je Alović.

Naidin brat Rifat Đeljošaj, međutim, sumnja da su doktori preduzeli sve mjere da bi njegovu sestru sačuvali od fatalnog ishoda.

“Naida je 2011. godine imala težak prvi porođaj i jedva je ostala živa, isto zbog krvarenja. Zar to nije dovoljno za alarm. Ona je tražila carski rez, ali niko nije obraćao pažnju na to”, kazao je Đeljošaj.

Dodao je i da je do porođaja došlo više od mjesec prije planiranog termina.

“I nakon svega što su znali iz istorije bolesti, doktori odlučuju da se moja sestra porodi normalnim putem. Samo pola sata nakon porođaja, vrše skupu operaciju koja košta više od 2.000 eura da bi zaustavili krvarenje. Pitam da li je to savjestan odnos ljekara”, kazao je Đeljošaj.

Vijesti

1 komentar

  1. Zašto ne napišete koji doktor je odbio carski rez sa takvom istorijom prošlog porodjaja i koji doktor je porodio ?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com