Nije samo Ceca problem, sporna je i Ezopova basna! Roditelji bijesni, previše KRVI se servira djeci - Volim Podgoricu

Nije samo Ceca problem, sporna je i Ezopova basna! Roditelji bijesni, previše KRVI se servira djeci

Nakon što su se stihovi pjesme Svetlane Cece Ražnatović našli u udžbeniku za peti razred i uzbudili javnost u regionu, društvene mreže u Makedoniji usijale su se zbog Ezopove basne “Orao i lisica”.

Basna je kratka priča u kojoj glavnu ulogu igraju životinje, prikazane sa ljudskim osobinama: govorom, karakterom, sklonostima i težnjama. Ove priče na alegoričan način oslikavaju odnose među ljudima, izruguju moralne slabosti i čitaocima daju moralne pouke.

Najpoznatije su Ezopove basne, a jedna od njih – “Orao i lisica” usijala je socijalne mreže u Makedoniji i razgnijevila roditelje đaka trećih razreda osnovnih škola. Njima je zasmetao opis odnosa između orla i lisice, koji su uporedili sa najcrnjim horor filmom, naglašavajući da sadržina basne, umjesto da daje pouku, podstiče na nasilje i osvetu.

Basna ide ovako:

Orao i lisica postali su prijatelji i dogovorili se da žive u komšiluku, kako bi jedno drugome mogli pomoći u nevolji.

Zato su izabrali jedan veliki hrast, među čijim granama orao načini sebi gnijezdo, snese jaja i izliježe piliće. Lisica, pri korijenu, u šupljini istog drveta, načini sebi postelju od lišća i tu okoti svoje mladunce.

Ona jednom, po običaju, izađe u lov, a orao, nemajući taj dan ništa za jelo, čime bi mogao nahraniti porodicu, vidio je mladunce lisice pod drvetom, pa sleti dolje, uzme ih i odnese u gnijezdo.

Malo potom vrati se lisica i spazi žalosni prizor: krv, koja još vruća iz gnijezda teče, jadni lisičići cvile dok im orao kida utrobu sa kandžama i kljunom vadi oči. Kako se lisica osjećala dok je ovaj prizor gledala, svako lako može zamisliti. Da od kog drugog strada, ne bi joj ni upola tako teško bilo, ali od svog prijatelja i susjeda! Ne mogući ništa drugo da učini, ona je učinila što i svi slabi čine kad se moraju povinovati volji jačeg: proklinjanje, i prizivanje osvete.

Nekoliko dana kasnije, pastiri su pekli na polju meso, od kog orao ugrabi parče, na koje se prilijepilo malo žara. Toga dana duvao je vjetar, pa se razgori vatra i zapali orlovo gnijezdo, a orlići iz njega ispadnu. Lisica je to jedva dočekala, pa ščepa mlade orlove i proždere ih, kako bi se osvetila orlu za zlo koje joj je nanio.

Na kraju basne stoji i pouka da prijatelje treba pažljivo birati i da im ne treba činiti zlo, jer one koji krše prijateljski savez, lako može stići osveta i kazna.

Taj duo basne – Pouka, u makedonskom prevodu je izostavljen, pa se na socijalnim mrežama i medijima povela žestoka debata uz naglasak da je prevod isuviše surov, krvav i previše slikovit da bi ga pravilno shvatila mala djeca.

Roditelji smatraju da sadržina basne, umjesto da daje pouku, podstiče na nasilje i osvetu.

– Sadržina basne je zaista morbidna, govori se o rasparanim dijelovima tijela u gnijezdu odakle teče krv. Ovakva sadržina je grozna i za odrasle, a kamoli za djecu. Uznemirenost je zaista opravdana, jer u toj uzrasti dijete nema ni intelektualan, niti emocionalan kapacitet da shvati sadržinu. Većina djece vjeruju da se to stvarno desilo, a pošto oni vole životinje, neki od njih misle da se to može desiti i njihovim miljenicima, pa i samim njima – izjavila je psiholog Vera Curakova, za skopsku televiziju Kanal 5.

U Ministarstvu za obrazovanje i nauku nisu imali saznanja o spornom sadržaju, ali se ova zbirka basni, ipak, neće naći u programu za učenike trećih razreda osnovnih škola u narednoj školskoj godini. Istovremeno, biće izvršena provjera prevoda basne i preduzete odgovarajuće mjere.

(Telegraf.rs/D.J.)

2 komentara

  1. Do you mind basically if I refer to a few of your current blogs given that I deliver you acknowledgement plus article sources returning to your webpage? My web portal is in the equivalent market as yours and my prospects would certainly take benefit from a lot of the additional info that you provide here. Please tell me if it is okay with you. All the best!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com