PODGORICA: Manifestacija „Dani DODEST-a“ - Volim Podgoricu

PODGORICA: Manifestacija „Dani DODEST-a“

Drugo izdanje manifestacije „Dani DODEST-a“ (DODEST – Dom omladine dramski eksperimentalni studio Titograd) Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ organizovaće od 10. do 12. maja.

Cilj ovogodišnje manifestacije je da publiku podsjeti na značaj djelovanja scene DODEST više od 40 godina u kojoj su dramska iskustva sticale i stiču generacije značajnih pozorišnih stvaralaca. U okviru manifestacije podgoričkoj publici biće predstavljene tri predstave, čiji su autori ili izvođači nekada i počinjali na ovoj sceni KIC-a „Budo Tomović“.

Manifestaciju će svečano otvoriti pozorišna predstava “Malo o duši” u četvrtak, 10. maja, u Velikoj sali, sa početkom u 20 sati.

Producenti predstave su Centar za kulturu Tivat, Kraljevsko pozorište Zetski dom – Cetinje i Ratkovićeve večeri pozeije – Bijelo Polje. Predstava je nastala po tekstu Vislava Šimborska, a adaptaciju, režiju i igru potpisuje Varja Đukić.

Ovo scensko djelo, kroz karakterističnu estetiku i svedenost direktno promoviše ono što je suština autorstva najveće poljske pijanistkinje. Režija je inovativna i nenapadna. Koncept da se osjećajnost poljske pjesnikinje publici približi kroz svojevrsni korelat muzike i riječi zasigurno predstavlja inovativnost u inscenaciji poezije. Muziku je komponovala Nina Perović, a uživo je na violini izvodi violinistkinja Ana Rašović.

Monodrama “Jelena žena koje nema” biće izvedena narednog dana, tačnije u petak, 11.maja u sali DODEST od 20 sati.

Neobična priča “Jelena žena koje nema” zapravo je Andrićeva predstava o ženi kao metafori, čovjekove potrage za smislom, himeri koju ne može da dosegne, ali za kojom vječno čezne u snu i na javi. Glumica Zorica Damjanović uradila je adaptaciju teksta i režirala monodramu koju izvodi.

 

Manifestaciju će zatvoriti monodrama “Zalutali metak” (18+) Dramskog eksperimentalnog studija “Đeca cvijeća” iz Podgorice u subotu, 12.maja u sali DODEST u 20 sati.

Riječ je o autorskom projektu Branka Kovačevića u kojem ulogu tumači Đorđe Grujić.

Ovo je priča o zgodama i nezgodama veterana GOSPODINA X, sakupljača sekundarnih sirovina, kada nelojalna konkurencija, suptilnim metodama, nastoji da ga otjera sa njegovog posjeda.

 

           Više info Zoran Šoškić, pomoćnik direktora i v.d. urednika dramskog programa KIC-a 067 258 059

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com