Stotine vjernika u Sabornom hramu na Djurdjevdan: Pogledajte kako je bilo (FOTO) - Volim Podgoricu

Stotine vjernika u Sabornom hramu na Djurdjevdan: Pogledajte kako je bilo (FOTO)

Na praznik Svetoga Georgija – na Đurđevdan, odslužena je Sveta Liturgija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

 

Neposredno pred Svetu Tajnu Pričešća, sabranom vjernom narodu i svima svečarima, pastirskim slovom, obratio se protojerej Mirčeta Šljivančanin.

Otac Mirčeta je govorio o Vaskrsenju Hristovom, o proslavljanju Vaskrsa i periodu od 40 dana nakon Vaskrsa – Pashe pa sve do praznika Vaznesenja Gospodnjeg, kao i o trijumfu Života nad smrću i dubljem smislu pročitane jevanđelske priče, kao i o vjeri pravoslavnoj, o vjeri koja je spasonosna, koja pobjeđuje i koja nadahnjuje i koja nam daruje radost života.

Takođe, otac Mirčeta je povukao je paralelu, između tvrde Božije vjere, jačine vjere u Vaskrsenje i onih najboljih primjera koji je svjedoče – a to su Sveti Božiji ljudi, vezujući takve primjere usko za primjer Svetoga Georgija Pobjedonosca :

“Mnogi u istoriji svijeta du prepoznali u Hristu – Spasitelja. I mnogi du se napojili tom živom vodom.

Jedan od onih koji se takođe napojio vodom živom je onaj koga danas slavimo : Sveti Velikomučenik i pobjedonosac Georgije.

U svojoj mladosti kao mlad i kao uspješan čovjek, kao čovjek predo kojim je bila karijera uspješna, on je prepoznao Hrista Spasitelja. On je prepoznao tu vodu života – vodu živu kojom se napojio i onda je poszao svjedok te vode života i po njegovom svjedočanstvu evo mnogi od 4. vijeka kroz njegov život, njegovu žrtvu, kroz njegovo svjedočenje takođe podtaju Hristovi,” – naglasio je protojerej Mirčeta Šljivančanin.

Poslije odslužene Liturgije, sveštenstvo Sabornog hrama je osveštalo slavske kolače i koljiva, koje su ove godine sa ljubavlju prinijeli Gospodu i Svetom Georgiju sabrani svečari.

Izvor:hramvaskrsenja.me

Foto: Boris Musić

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com