Vjernici danas slave Đurđevdan: Ako na ovaj dan ne grane sunce, to može da znači samo jedno! - Volim Podgoricu

Vjernici danas slave Đurđevdan: Ako na ovaj dan ne grane sunce, to može da znači samo jedno!

Đurđevdan je praznik koji se smatra za granicu između zime i ljeta, vezano za ovaj dan postoje običaji koji su se poštovali od davnina, a praktikuju se i danas za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve.

Đurđevdan je praznik sa jako puno narodnih običaja vezanih za njega i magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje se tog dana obavljaju.

Običaji i vjerovanja našeg naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i prije nego što je primljeno hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mjesto starog   božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

Uveče, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelenih grančica u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama kao i ulazne vratnice i kapije. Ovo se čini da bi godina i dom bili berićetni, da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru! Ponegdje je običaj da se ovo kićenje zelenilom vrši na sam Đurđevdan prije zore.

Smatra se da na Đurđevdan djeluju vještice i druge zle sile, zbog čega su seljaci palili velike vatre kako bi bi zaštitili sebe i selo. Mnogi prave krstove od leskovog pruća i stavljaju ih po njivama, baštama i zgradama da bi se sačuvali od grada.

Običaji vezani za Đurđevdan se vrše prije izlaska sunca, i to često na rijeci.

Foto: bumbio.ru

Foto: bumbio.ru

Žene i djevojke donesu uveče kući “omaje” tj. vode sa vodeničkog kola, a u novije vrijeme sa izvora ili čak i česme van kuće, s namjerom da se od njih svako zlo i prljavština otrese i otpadne,  kao omaja od kola i nevolja oteče od njih kao voda od izvora! U tu vodu stave različitog bilja a naročito selena, da prenoći, pa se ujutru njom umivaju da “speru” nevolju.

Vjerovalo se da ako je na Đurđevdan vedro da će biti plodna godina, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša da će ljeto biti sušno.

Foto: Tanjug / AP

Na đurđevdanskim urancima se mladi opasuju vrbovim prućem “da budu napredni kao vrba”, kite zdravcem “da budu zdravi kao zdravac”, koprivom “da kopriva opeče bolesti sa njim”, i selenom “da im duša miriše kao selen”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com