PODGORIČANKA IMALA ZADATAK: Ona je mlada, atraktivna, opsjednuta skupim automobilima i lagodnim životom… - Volim Podgoricu

PODGORIČANKA IMALA ZADATAK: Ona je mlada, atraktivna, opsjednuta skupim automobilima i lagodnim životom…

Ona je mlada, atraktivna, opsjednuta skupim automobilima i lagodnim životom, što je sasvim dovoljno za ulaznicu u društvo opasnih momaka, koji će joj pružiti naizgled laku zaradu. Zauzvrat, njen zadatak je samo da se približi meti, osluškuje što ona priča i ostalim članovima grupe prenosi poruke. To je bio posao Podgoričanke, kojoj su nedavno stavljene lisice zbog sumnje da je član kriminalne grupe kojaje, između ostalog, organizovala i brutalno ubistvo Miloša Šakovića, u podne, naočigled njegove supruge i brojnih gostiju lokala u samom centru glavnog grada. U okviru istrage o ovom zločinu uhapšena je još jedna djevojka, koja se sumnjiči daje iznajmila stan u kojem su se sastajali članovi kriminalne grupe.

Tačan broj članova kriminalnih grupa koje djeluju u Crnoj Gori istražitelji ne znaju, ali su sigurni da među njima ima i žena.

Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi tvrde da njihove uloge nijesu nimalo naivne, niti zanemarljive. One su spremne da “osluškuju” za svoje gazde, da se približe žrtvi, da kriju oružje, prodaju drogu…

To potvrđuju i podaci iz Specijalnog tužilaštva, gdje je u protekle tri godine formirano osam predmeta protiv 19 žena.

“U toku 2015, 2016. i 2017. godine u osam predmeta protiv 19 žena donijeta je naredba o sprovođenju istrage i u osam predmeta podignute su optužnice protiv 11 žena”, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva.

Kako su naveli, sve optužnice su potvrđene rješenjima Višeg suda u Podgorici.

Da su žene zastupljene u kriminalnim radnjama organizovanog karaktera, potvrđuje i advokat Lazar Aković. On navodi da se u posljednjih 1520 godina u Crnoj Gori sa uzlaznom putanjom emancipacije među polovima i feminizma, pojavila i “mračna strana emancipacije”.

“Sve je aktivnija uloga žena u kriminalnim aktivnostima, što je zapravo “mračna strana emancipacije”. U praksi ima slučajeva gdje su žene počinioci najtežih krivičnih djela kao što je ubistvo, ali mnogo češće vrše imovinske i privredne delikte – krađe, ra-zbojništva, prevare, falsifikate u vezi sa tekućim računima, čekovima, osiguranjem, zloupotrebe službenog položaja itd”, kazao je on.

Navodi da iza ovih krivičnih djela često stoje obrazovane žene koje zloupotrebljavaju svoje znanje i vještine.

“Vrlo često žene se bave i prodavanjem narkotika i pripadnice su kriminalnih organizacija koje se bave prostitucijom”, dodaje Aković.

Smatra da žene to rade isključivo zbog novca i da ih on vodi u zločin.

Ipak, iako su rame uz rame sa muškarcima u krivičnim djelima, na čelu kriminalnih grupa nema nijedne žene.

“Kriminal tradicionalno nije ženski posao. Međutim, žene su kroz istoriju birale muškarce mafijaše jer su predstavljali oličenje snage i moći”, navodi Aković.

Iskrivljena slika

On smatra da je u medijima stvorena slika da su mafijaški bosovi maltene vitezovi bez straha i mane, spremni na sve.

“Mladim i nezrelim djevojkama to izgleda kao oličenje pravog muškarca, pa često nehotice postaju dio kriminalne scenografije. Htjele ili ne, neke su bile uvučene u te priče i dobijale su mnogo vrijednih informacija, dok su neke od njih htjele da se dokažu partnerima. Obično prenose drogu i vrijedne metale, dok su u posljednje vrijeme uključene u kriminalne poslove kao vješti finansijski stručnjaci”, ispričao je advokat.

Pojašnjava da te žene kriminal posmatraju kao privrednu granu i “uključile su se u tržišnu utakmicu”.

“U posljednje vrijeme one sve više nijesu u ljubavi sa mafijom, sada pretenduju da same budu mafija”, upozorava Aković.

A da su zaista spremne da snose odgovornost za svoje postupke, najbolje govori podatak da u sudnici uglavnom iznose istinu. Kako kaže Aković, to nije čest slučaj sa muškarcima.

“Iskustva iz sudnice govore da su žene uglavnom iskrenije i sklonije da se brane istinom od muškaraca. U sudnici se ponašaju vrlo dostojanstveno i stoički podnose kazne zatvora na koje se osude. Međutim, ima i izuzetaka”, kazao je on.

Napominje da su najperfidniji profil žena one koje se bave prevarama.

“Sklone su da izmisle razne priče i optuže mnoge nevine ljude samo da bi izbjegle krivičnu odgovornost. Vičnije su mentalnoj manipulaciji, što dodatno otežava otkrivanje krivičnih djela”, kazao je Aković.

Da su zastupljene u prevarama, svjedoči i hapšenje nekoliko žena zbog učešća u malverzacijama kriminalne grupe na čijem čelu je bio Svetozar Marović, a kojima je budvanski budžet oštećen za više miliona eura.

Pobjeda

2 komentara

  1. Lagodnim zivotom? Kako pucnjave, ubistva, bombe, sakacenja, i slicna nepocinstva mogu da budu lagodan zivot! U kriminalu nema niceg lagodnog, samo cekanje smrti i propasti, zatvora i bruke! Nista lagondo mlade moje dame podgoricke. Koliko se djevojaka osakatilo, ostalo bez ruke, noge, sake, prstiju, zarad druzenja sa opasnim mocima? Kolko trunu u zatvoru godinama, jer ih je bivsi opasni momak namjestio?? LAgodno? E nesrecnice jedne, pojma nemate vi sto je lagodno…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com