PODGORICA: Umrlo dijete od 3 godine, gdje su bili doktori? Dnevnik majke slomiće svačije srce - Volim Podgoricu

PODGORICA: Umrlo dijete od 3 godine, gdje su bili doktori? Dnevnik majke slomiće svačije srce

Društvenom mrežom Fejsubuk brzinom svjetlosti se proširio post majke koja je izgubila trogodišnje dijete zbog, kako se može zaključiti iz ispovijesti nesrećne žene, neadekvatnog liječenja.

Post je dnevnik nesrećne majke, prepun strepnje, straha, nade, brige, nemoći, koji je duboko dirnuo svakoga ko je pročitao a istovremeno izazvao ogorčenje i revolt. Jedno dijete je izgubljeno.

Post prenosimo u cjelosti:

13/04/2018. – Povela sam dijete kod ljekara zbog povišene temperature(38-39) u Nikšicku bolnicu. Uradjeni su nalazi krvi iz vene i urin, sve je bilo u granicama normale pa je prepisan Cefaleksin i Blok maks, kontrola samo ako se nastavi do 17/18.

Temperatura je padala, pa se vraćala s’tim što je dijete bilo veselo i lijepo jelo.

18/04/2018. – Temperatura je 39.6 javljam se pedijatru, ponovljeni nalazi krvi i urina i više nista nije bilo dobro uvećana jetra, slezena. crp, leukociti i … odmah smo upućeni na odjeljenje. Tada se rade novi nalazi, temperatura prvi put ide do 40, dijagnoze nema, terapije nema, osim infuzije i Febriceta. Dolazi novi dan.

19/04/2018. – Snimaju se abdomeni, pluća, ponovo nalaz krvi, ekg… ništa se ne zna i dalje, dijete pod konstantnom temperaturom, uz nervozne sestre koje ga bodu, vene pucaju one krive dijete što plače i taj plač ih ometa da pronadju venu, a kada jeca i uzdiše ne mogu da odrade EKG… a onda ga šalju 2 puta za redom da se modar i uplakan u groznici tušira hladnom vodom da bi oborili temperaturu kako bi se ponovio EKG…nekako prolazi i taj dan, bez dijagnoze i poboljššanja.

20/04/2018. – Petak, ponovo se rade nalazi krvi, 3 puta nam bodu dijete uz objašnjenje da ako rezultsti budu gori, moramo za Podgoricu, ali da se u Podgorici nalazi neće ponovo raditi, da se ne muči dijete. Dolaze dr.Senka i Branka kažu nam da su lično kontaktirale dr.Maju Kavarić, hematologa, jer su rezultati gori nego kada smo primljeni i da nas očekuje u Podgorici kao hitan slučaj, uveravajući me da ću taj isti dan da znam dijagnozu i da će moje dijete dobiti odgovarajucu terapiju. Sanitetom stižemo u Podgoricu do 11 sati i sa prijemnog nas smještaju na odjeljenje za hematologiju i onkologiju. Tu nas dočekuje doktor Maja Kavarić nonšalantno prekrštenih nogu i smireno kaže sledeće:  “da za nju nije hitan slučaj, petak je, ide vikend, nema vremena ni za dijagnozu niti za terapiju do ponedjeljka. Na moje pitanje na šta se sumnja, da li je strašno doktor Maja Kavarić odgovara da sumnja na neku tropsku bolest i da ćemo da vidimo da li je to strašno ili je strašnije. I tako, mi ostajemo sami sa jednom infuzijom, jednim Longacefom i Febricetom po potrebi, temperatura prvi put ide do 41 .

21/04/2018. subota i 22/04/2018. nedelja –  temperatura ne pada, dijete slabije jede, sestre na odeljenju divne, brižne i saosjecajne a od doktorke Maje Kavarić ni rezultata, ni traga ni glasa.

23/04/2018 ponedeljak – 4. dan od kada smo u Podgorici, dugo očekivani, ali se u 7 ujutru umjesto doktorice Maje Kavarić pojavljuje glavna sestra i kaže de će doktorka biti na odjeljenju od 15 časova. Znači još 8 sati agonije, straha, bijesa i nemoći. U 15.45 pojavljuje se dokotorka Maja Kavaricći kao u prolazu me obavještava da su rezultati mog djeteta gori nego što su bili i da danas ne može nikakva intervencija ako su rezultati gori. Ona se laktovima naslanja na ivicu našeg kreveta i kaže: “Pa, kako bih vam to objasnila, nemam odgovarajuće laborante.” Ja umirem od brige tu noć dok mi dijete kopni, da dočekam jutro. I konano.

24/04/2018. – Utorak, vadi konačno nalaz koštane srži koji je trajao 6-7 minuta i sat vremena analize u labaratoriji pojavljuje se i kaže: ” Evo da majka ne plače više, otklonjena je svaka vrsta maligniteta”, izlazi iz sobe još uvijek ne znajući šta je mom djetetu od 3 godine. Divne sestre se raduju sa mnom kao da smo rod rodjeni i posle pola sata mi jedna od njih a ne doktorica saopštava da se radi o bolesti koja se zove “ Kalazar” i koja se uspješno lijei ampulama koje treba da nabavimo iz Francuske. Uz zalihe koje su imali terapija kreće istog dana, nastavlja se ….

25/04/2018. – Srijeda, pa dalje….
26/04/2018. – Četvrtak, kada stižu naše ampule, 4 kutije Glucantime ampula .
27/04/2018. – Petak, sve isto, terapija se daje, dijete gori, razmak izmedju temperatura isti ili manji, dijete skroz gubi apetit i malaksalo je.
28/04/2018. – Subota, stanje nepromijenjeno temperatura i dalje do 41.
29/04/2018. – Nedjelja, pojavljuje se doktorka Maja Kavarić rano ujutru i kaže da će u ponedeljak da odradi biopsiju jer temperatura ne pada poboljsanja nema i dijete ne reaguje na terapiju (njena pogrešna procjena terapije)
30/04/2018. – Ponedjeljak, doktorka Maja Kavarić saopštava da zbog opšteg lošeg stanja djeteta nema saglasnost konzilijuma da odradi biopsiju pa nas šalje bez i jedne transfuzije krvi ili infuzije za Beograd u institut za majku i dijete, a ujedno odlučuje da prekine pogrešno procijenjenu terapiju ampulama koju je do tada primao.

01/05/2018. – Srijeda, već u 9 ujutru dijete i ja smo na odjelenju hematologije II, kod dr Djokića. Iako nije dežuran taj dan a i praznik je, dolazi da nas vidi i posle prvog pregleda, sumnja u dijagnozu dokotrke Maje Kavariš ali sa sigurnošću ne može da tvrdi ništa do četvrtka za kada zakazuje biopsiju.

Od tog trenutka kreće lavovska borba za moje dijete, prima infuzije, krv, trombociti, albumini…i mnogo toga što i ne znam šta je, prima u rekordnom roku. Prvi put za 19 dana njemu pada temperatura ispod 37 i ne vraća se 10 sati. Mojoj sreći nema kraja, medjutim organizam koji se tako dugo držao pod temperaturom i koji je primao pogrešnu terapiju, koji se borio polako posustaje, njega odnose na intezivnu njegu gdje se za njega od tog trenutka bori više ljekara, tačnije 13, ipak, jedan od njih me upozoava na moguće komplimacije držeci me svo vrijeme za ruku i uvjeravajuci me da se bore kao za svoje dijete ali da je jako teško.
Nažalost za nas je bilo prekasno..!!

6 komentara

  1. Ovo treba lincovat. Ne nasla se na mjesto te majke ona bi bila sledeca na potologiju

  2. Doktorica koja je pocela da radi od 40 godina… imam lose iskustvo takodje…

  3. Ovo je strasno, dusa mala nevina ispasta zbog necijeg neznanja i drskosti. Ako vec ne zna o cemu se radi trebala je iskusnije kolege konsultovati. Ovu drakost i bezobrazluk treba ostro kazniti.

    1. Strasno, da ne moze gore! Boli me svaka rijec, boli me tudja suza, a kako ova doktorka moze da spava mirno, to se pitam. Zasto je ranije nije uputila na institut, zastooo??? Nije sramota ako ne zna, zalosno je sto zbog svojeg “ja” je nekome zivot uzela a drugima unistila!!!

  4. Ne stizu doktori od privatnog biznisa da se bave pacijentima na drzavnom poslu. Doktorka ima privatnu kliniku i zna svoje prioritete.

  5. Tako mi je tesko kad sam ovo procitala,i cijeli dan sam lose od pomisli na tog malog andjela i majke kroz sta prolazi.Sve dzaba,njeno dijete niko ne moze da vrati,a ona na sve ovo nikad nece moci da zaboravi,mozda vremenom samo nauci da zivi sa tim…Ljekari nasi su neznalice, povrsni, grubi,drski…i ne postoji opravdanje za njih.Znam kako se ova majka osjeca jer sam i ja zbog ovih” strucnjaka “izgubila dijete…i kad se nakon patoloskog nalaza ustanovilo da su oni krivi,rekli su.mi…desilo se,nece vise,pazice drugi put! I dalje rade!Nisu kaznjeni niti suspendovani !Trebalo bi zatvoriti KBC i da znamo da ga nemamo,jer bolje cemo se lijecit kod travara i kod kuce nego kod njih.Kako spavaju!Sramota i bruka kakvo nam je zdravstvo!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com