SD: Razvijaćemo Podgoricu u interesu svih građana - Volim Podgoricu

SD: Razvijaćemo Podgoricu u interesu svih građana

Socijaldemokrate će, uz veću transparentnost i otvorenost rada organa službi Glavnog grada, unapređenjem postojećih i upostavljanjem novih servisa gradske uprave i kvalitetnim kadrovskim potencijalom razvijati Podgoricu u skladu sa najboljim standarima i u interesu svih građana.

To je poručeno na predstavljanju izbornog programa liste “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu”, sa kojim će ta partija učestvovati na lokalnim izborima u Glavnom gradu zakazanim za 27. maj.

Nosilac liste “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu”, Đorđe Suhih, poručio je da je odgovorna i efikasna lokalna uprava jedan od osnovnih preduslova prosperiteta Glavnog grada.

„Lokalna administracija mora biti transparentna i u potpunosti otvorena prema građanima. Svakako da je ispunjenje jednog od naših obećanja na prethodnim lokalnim izborima, a to je formiranje Građanske kancelarije, ili Biroa za komunikaciju sa građanima, značajno unaprijedilo kvalitet neposrednog učešća građana u koncipiranju razvojnih politika i rješavanju komunalnih i drugih izazova u gradu“, istakao je Suhih.

Takođe je, kako smatra, taj servis poboljšao i efikasnost rada svih sekretarijata i službi u Glavnom gradu.

„Međutim, jedna od ključnih karika u sistemu efikasnog rada lokalne uprave je kvalitetno funkcionisanje mjesnih zajednica. Iako je, Skupština Glavnog grada, jednoglasno, nakon više od dvije decenije, donijela izmijenjenu Odluku o mjesnim zajednicama, u praksi su se pojavile neke nedoumice koje zahtjevaju još neka pojašnjenja i rješenja kako bi to zaživjelo u Glavnom radu“, naveo je Suhih.

Zbog toga će, kako je poručio, SD insistirati da se nakon izbora krene u proces konstituisanja mjesnih zajednica.

„Radićemo i na daljem poboljšanju informisanja građana o fazama i donošenja svih odluka koje su bitne za njihove interese – budžet, planska dokumenta programi i razvoj. Posebnu pažnju ćemo posvetiti stvaranju uslova da svi servisi i dokumenta lokalne uprave budu u adekvatnim formatima dostupni osobama sa invaliditetom“, rekao je Suhih.

Kandidat za odbornika na listi “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu”, Goran Petrović, rekao je da se ta partija zalaže da sistem lokalne samouprave postane dostupniji, efikasniji, ekonomičniji i jeftiniji servis za sve građane.

U tom servisu će, kako je pojasnio, ne samo građani, nego i privredna društva i druga pravna lica, više neposredno učestvovati u donošenju odluka od opšteg javnog interesa.

„Zalažemo se za veći stepen javnosti u radu lokalnih organa, proširenje obima usluga u skladu sa potrebama građana i unapređenje kompetentnosti i odgovornosti u radu gradske administracije. Uvjereni smo da takva lokalna samouprava predstavlja neophodan i snažan usllov za brži efikasni ekonomsi razvoj i za bolji standard građana u Glavnom gradu“, istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, u SD-u imaju namjeru da uspostave sistem u kome će profesionalne i stručne reference biti stručni kriterijumi prilikom zapošljavanja.

„Takav sistem će biti garant dobrih rezultata lokalne samouprave Glavnog grada u narednom periodu. Snažno ćemo se zalagati da lokalnu upravu čine obrazovani, kompetentni ljudi, koji će zajedničkim snagama raditi na ostvarenju istog cilja, a to je bolji standard svih građana Podgorice“, rekao je Petrović.

On je rekao da je SD u programu predvidio formiranje Fonda za talente i deficitarna zanimanja.

„Na godišnjem nivou izdvajaćemo određeni dio sredstava kojima će se pomagati studenti na studijskim programima, koji u kadrovskom smislu predstavljaju deficitarni kadar u Glavnom gradu. Njihova obaveza, nakon završenog fakulteta, će biti da stečena znanja implementiraju u radu gradske uprave i gradskih službi“, pojasnio je Petrović.

On je najavio da će SD kontinuirano organizovati edukaciju lokalnih službenika i namještenika i specijalističke obuke a sve u cilju, kako je naveom postizanja većeg nova njihovih znanja i vještina.

Kandidat za odbornika na listi “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu” Vuk Vukoslavčević, rekao je da se u toj partiji zalažu za formiranje posebne službe u okviru Glavnog grada, čiji će, kako je pojasnio, zadatak biti priprema i realizacija projekata koji se finansiraju iz evropskih fondova.

Posebno će, kako je naveo, biti naglasak na projektima iz oblasti valorizacije prirodne baštine i zaštite životne sredine.

„Već postoje značajna interesovanja pojedinih zemalja Evropske unije (EU) kada je u pitanju realizacija zajedničkih projekata iz navedenih oblasti, zbog čega predloženo formiranje službe dobija dodatno na značaju“, istakao je Vukoslavčević.

On je ocijenio da je višestruka korist od realizacije takvih projekata.

„Sredstva dobijamo bepovratno iz EU fondova vrijede duplo. Pored činjenice da ne koštaju građane, donose sa sobom implementaciju evropskih standarda. Nismo zadovoljni sa sredstvima koja su bila opredijeljena kroz EU fondove u prethodnom periodu. To je bio iznos od 500 hiljada eura. Smatramo da imamo mnogo više mogućnosti i benefita koje možemo da iskoristimo kroz ovu službu“, rekao je Vukoslavčević.

On je poručio da će SD insistitati na jačanju regionalne saradnje sa glavnim gradovima država u okruženju.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com