Nebojša Medojević kažnjen sa 500 eura - Volim Podgoricu

Nebojša Medojević kažnjen sa 500 eura

Lider pokreta za promjene Nebojša Medojević kažnjen je jer je odbio da svjedoči u izviđaju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) povodom navodno izvršenog ratnog zločina glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

“Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici kaznio je novčanom kaznom u iznosu od 500 eura svjedoka Nebojšu Medojevića u postupku koji je u fazi izviđaja pred SDT”, kazala je juče “Vijestima” portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Medojević će, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, ponovo biti saslušan u Specijalnom tužilaštvu i, ukoliko ponovo odbije da kaže ko mu je rekao da je Katnić počinio ratni zločin, tužilaštvo će od suda tražiti da mu se odredi pritvor jer je on, prema zakonu, dužan da u svojstvu svjedoka saopšti sve što zna i ništa ne smije da prećuti.

SDT je krajem prošle godine otvorilo izviđaj povodom tvrdnji Medojevića da je Katnić učestvovao u zlostavljanju civila u Cavtatu početkom devedesetih godina.

U okviru tog izviđaja, Medojević je, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, krajem decembra prošle godine na saslušanju u prostorijama Specijalnog policijskog tima (SPO) rekao da nije ostvario lični kontakt sa Julijanom Kršikapa Petković, koju pominje i da mu ona nije rekla da je zlostavljana. Nakon toga je saslušavan i u Specijalnom tužilaštvu, ali je ponovo odbio da dâ dokaze za ono što je mnogo puta javno saopštio.

Na pitanje kako je došao do tih saznanja, da li posredno ili neposredno, da li ima neki dokument, izvještaj, saopštenje ili bilo što, Medojević je kazao da ne zna ništa i da mu je sve ispričao njegov izvor iz hrvatskih diplomatskih krugova.

Medojević je pitan i da li zna gdje je ta žena sada, da li je i dalje živa jer, u cilju gonjenja Katnića kao eventualnog izvršioca krivičnog djela, ona bi morala biti saslušana, Medojević je rekao da ne zna. Kazao je da mu je taj izvor dao njene podatke i da su podaci koje mu je dao bili samo usmeni.

Izvor “Vijesti” ranije je rekao da je Medojević kazao da je ta žena navodno seksualno, fizički i psihički zlostavljana, ali da je nije zlostavljao Katnić, nego je on, navodno, samo isljeđivao. Rekao je policiji da su nju zlostavljali drugi ljudi, njemu nepoznati. Ponovio je da vjeruje svojim izvorima da je Katnić bio tamo i da je bio dužan to da spriječi i prijavi.

Na pitanje šta će biti ako se uspostavi da ta žena ne postoji, Medojević je rekao da je moguće da se preudala i promijenila prezime. On je rekao i da nema saznanja da li je Katnić neposredno učestvovao u maltretiranju civila, ali tvrdi da Katnić to nije ni spriječio.

“Ja sam i danas dao izjavu da je izvjesna Julijana Petković rođena Kršikapa bila zlostavljana u Cavtatu u prostorijama vojne uprave, najvjerovatnije u hotelu “Makedonija” u periodu 91-92. godina, kad je tamo šef vojne uprave bio Katnić. On je bio šef, isljednik, oficir kontraobavještajne službe, dio vojne uprave i on je učestvovao u tom maltretiranju. Da li je učestvovao lično, šta je radio, koliko je osoba učestvovalo, zaista nemam te informacije, ali sigurno da je bio tu prisutan, da nije spriječio, da nije poveo nikakav disciplinski postupak, da se ništa nije desilo”, kazao je Medojević u decembru nakon što je saslušan u svojstvu građanina u prostorima SPO-a.

SPO je tada najavio da će ukoliko se uspostavi da ta žena ne postoji, podnijeti protiv Medojevića krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com