Zašto se 9. maja obilježava Dan pobjede nad fašizmom dok se u EU slavi Dan Evrope? (FOTO) (VIDEO) - Volim Podgoricu

Zašto se 9. maja obilježava Dan pobjede nad fašizmom dok se u EU slavi Dan Evrope? (FOTO) (VIDEO)

Širom Evrope danas je obilježen 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije. Ove godine obilježava se 73. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 68 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Ta dva važna događaja u istoriji Evrope, kao i svake godine, biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

 DAN POBEDE

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Crvenoarmejci podižu zastavu na Rajhstagu u Berlinu 2. maja 1945. Originalna fotografija. Foto: Yevgeny Khaldei

Naime 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Sovjetski tenkisti iz 6. oklopne divizije Crvene armije na ulicama Tabriza 27-28. avgusta 1941. godine, tokom Anglo-sovjetske invazije na Iran. Foto: Wikimedia Commons/topwar.ru

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000.

Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim maršem više rodova vojske i preleta avijacije.

Foto: Tanjug/AP

Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

KAPITULACIJA NEMAČKE

Nemački predstavnici su dva puta potpisali kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Prva kapitulacija sa Saveznicima je potpisana u Remsu 7. maja i stupala je na snagu 8. maja u 23:01 po srednjoevropskom vremenu. Ovaj datum se često naziva Dan pobede u Evropi i u većini zapadnih zemalja.

Josif Staljin je kasnije bio nezadovoljan ovim događajima, pošto je smatrao da predaju mora da primi samo izaslanik vrhovne komande Sovjetskog Sveza i da bude potpisano u Berlinu i insistirao je da je protokol iz Remsa bio samo preliminarni, a da se glavna ceremonija mora održati u Berlinu, gde se tada nalazio maršal Georgij Žukov.

Pripadnici 2. SS oklopne divizije „Rajh“ juna 1943. godine kod Kurska, na Istočnom frontu. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 101III-Zschaeckel-206-35 / Zschäckel, Friedrich / CC-BY-SA 3.0

Stoga je organizovana druga ceremonija na neoštećenom imanju van Berlina uveče 8. maja, kada je već bio 9. maj u Moskvi zbog razlike u vremenskim zonama.

Feldmaršal Vilhelm Kajtel kao načelnik štaba Vrhovne komande Vermahta, general-pukovnik Hans-Jirgen Štrumpf kao predstavnik Luftvafe i admiral Hans Georg fon Frideburg su potpisali nemačku kapitulaciju u štabu Sovjetske armije u Berlin-Karlshorstu.

SS-general-lajtnant Valter Kruger stoji na tenku 2. SS oklopne divizije „Rajh“ tokom Treće bitke za Harkov 20. aprila 1943. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 101III-Zschaeckel-197-09 / Zschäckel, Friedrich / CC-BY-SA 3.0

Ispred saveznika nemačku predaju prihvatili su sovjetski maršal Žukov i britanski maršal Artur Teder. Prva parada pobede u Moskvi je održana 24. juna 1945. godine. Svake godine od tada se održava parada pobede u Moskvi 9. maja.

Najveća je bila 2015. godine kada se slavilo 70 godina od završetka Drugog Svetskog rata. Na njoj je Rusija predstavila svoje najnovije oružje.

DAN EVROPE

U zemljama Evropske unije na današnji dan poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu.

Foto: AP/Tanjug

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom sveta organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene građanima, poput debata, koncerata i poseta.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Foto: AP/Tanjug

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com