Na operaciju kuka čeka 292 pacijenta - Volim Podgoricu

Na operaciju kuka čeka 292 pacijenta

Na ugradnju vještačkog kuka čeka 292 pacijenta, a neke proteze neophodne za operaciju nedostaju još iz avgusta prošle godine. Razlog su uglavnom tenderske procedure, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Za nabavku proteza kuka za potrebe javnih zdravstvenih ustanova zadužen je Fond za zdravstveno osiguranje (FZO).

Direktor FZO Sead Čirgić “Vijestima” je rekao da je tender objavljen sredinom aprila ove godine.

U međuvremenu, on je 20. aprila dao saglasnost KCCG da samostalno nabavi određene djelove proteza kuka po veličinama, kako bi najveća zdravstvena ustanova u Crnoj Gori bila u kontinuitetu snabdjevena.

Javni poziv za nabavku proteza i cementa prethodno je bio raspisan u novembru prošle godine, ali je postupak, iz različitih razloga, obustavljen i to uglavnom za određene cementne i bescementne, modularne proteze kuka i aparat za ispiranje rana.

Na listi čekanja za ugradnju vještačkog kuka u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) nalazi se 51 pacijent, od kojih 25 čeka na ugradnju bescementne, a 26 cementne proteze.

Iz te institucije “Vijestima” je saopšteno da se zbog smanjenog broja implantata, sa liste čekanja u Klinici za ortopediju i traumatologiju KCCG pozivaju pacijenti koji su predviđeni za ugradnju cementne proteze kuka.

Pojasnili su da će ostatak onih koji treba da ugrade bescementne proteze početi da pozivaju za sedam do deset dana, nakon što se završi hitna nabavka te vrste pomagala.

 Ugradnja vještačkog kuka jedna je od najčešćih u ortopediji, a pojedini pacijenti “Vijestima” su kazali da su zbog nestašice prinuđeni da mjesecima čekaju na operaciju.

Iz specijalne bolnice za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu “Vijestima” su saopštili da određene vrste proteza kuka nedostaju još od avgusta 2017. godine.

Tvrde da ne mogu da znaju kada će te određene vrste proteza da budu isporučene, jer je tender, koji raspisuje FZO, u toku.

Iz specijalne bolnice u Risnu su istakli da se na listi čekanja za ugradnju vještačkog kuka nalazi 241 pacijent i da su prijavljeni od januara ove godine.

Jedan tender vrijedan pola miliona eura

Javno otvaranje ponuda za tender raspisan sredinoma aprila predviđeno je za ponedjeljak 14. maj.

Njime se traže sredstva za restrukciju kostiju i vještački zglobovi za potrebe KCCG, Specijalne bolnice “Vaso Ćuković” u Risnu i opštih bolnica u Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima i Nikšiću. Vrijedan je blizu pola miliona eura.

U javnom pozivu piše da je u pitanju nabavka veoma važnih medicinskih sredstava i da je potrebno obezbijediti kontinuitet u snabdijevanju bolnica, kako ne bi došlo do zastoja u radu zdravstvenih ustanova. Ističe se da su ugovorene količine u prethodnom tenderu isporučene i da je potrebno da se u skladu sa zakonom postupak nabavke sprovede u što kraćem mogućem roku.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com