Home / PG INFO / Aktuelno / U Podgorici se otvara Francuska evropska škola, upis je u toku
Foto promo

U Podgorici se otvara Francuska evropska škola, upis je u toku

 Nova međunarodna, obrazovna ustanova namjenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta,  počinje 03.septembra ove godine u podgoričkom naselju Zagorič.

Francuska evropska škola u Podgorici (EFEP) predstavljena je na pres konferenciji u prostorijama Francuskog Instituta.

Francuska evropska škola u Podgorici otvara vrata evropske i međunarodne kulture i priprema učenike za buduće građane Evrope i svijeta. Nastava će se izvoditi po francuskom obrazovnom programu priznatom širom svijeta, a svi programi su usklađeni sa programom francuskog Ministarstva obrazovanja.

EFEP će na početku školske godine postati dio svjetske mreže poznate kao « AEFE » (Agencija za francusku nastavu u inostranstvu) koja broji više od 500 škola u 138 zemalja, među kojima će biti i Crna Gora. Obrazovni program i stečene diplome u školama koje su dio AEFE mreže priznate su širom svijeta, čime se doprinosi međunarodnoj mobilnosti porodica.  

“Francuska evropska škola će otvoriti svoja vrata 3. septembra 2018. u Zagoriču. Direktna nastava je namijenjena za djecu od 3 do 11 godina, a kolež za djecu od 11 do 15 godina. Škola je otvorena za sve porodice, crnogorske i inostrane, koje vode računa da svojoj djeci ponude visokokvalitetno međunarodno obrazovanje priznato širom svijeta. Nefrankofoni učenici su takođe dobrodošli, a engleski jezik će se učiti od najranijeg uzrasta.  Upis je u toku, a broj mjesta ove prve godine je ograničen!”-  izjavio je Jean-Jacques Forte, predsjednik udruženja “Prijatelji Francuske škole u Podgorici”.

Foto promo

Lingvistički program EFEP-a počiva na ranom i svakodnevnom učenju francuskog, engleskog i crnogorskog jezika. Nastavu mogu pohađati djeca svih nacionalnosti uzrasta od 3 -15 godina, bez obzira da li je francuski njihov maternji jezik ili ne. Prije početka školske godine za nefrankofone učenike biće organizovanoi intezivni kursevi francuskog jezika kako bi mogli da se integrišu u razred koji odgovara njihovom uzrastu.  Dopunska nastava jezika se, takođe, izvodi tokom cijele školske godine i prilagođena je školskom rasporedu.

Direktorica škole, koja je nastavni kadar francuskog Ministarstva obrazovanja, kao i iskusni nastavnici predstavljaju garant kvaliteta nastave, poštovanja školskih programa i vrijednosti na kojima počiva francuska obrazovna ustanova u inostranstvu.

Francuskom evropskom školom u Podgorici upravlja neprofitno udruženje  “Prijatelji francuske škole u Podgorici”.

Partneri na projektu su Francuska ambasada u Crnoj Gori, Francuski institut u Crnoj Gori, AEFE (Agencija za francusku nastavu u inostranstvu), Ministarstvo za Evropu i inostrane poslove (Francuska), Ministarstvo vanjskih poslova (Crna Gora) i Fondacija Petrović Njegoš a sponzori kompanije Société Générale Crna Gora, Ingerop, Valgo i  OTP CKB.

OBRAZOVNI PROGRAMI FRANCUSKE EVROPSKE ŠKOLE U PODGORICI

Foto promo

Predškolski program namijenjen je djeci uzrasta od 3 do 6 godina i odvija se na francuskom jeziku, a upoznavanje djece sa engleskim jezikom takođe počinje već i u ovom uzrastu. Glavni cilj predškolskog programa je da se kroz afirmativne programe kod djece podstakne želja za učenjem i ličnim razvojem.

Program osnovnog obrazovanja namjenjen djeci uzrasta od 6 do 11 godina, prvi do peti razred, za glavne ciljeve nastave ima savladavanje francuskog jezika i matematike, kao i osnova  iz predmeta predviđenih zvaničnim programom: vizuelna umjetnost, muzičko obrazovanje, znanje o svijetu, građansko i etičko obrazovanje. Obrazovnim planom i programom je obuhvaćeno pohađanje i intezivne nastave engleskog jezika kao i uvod u crnogorski jezik i kulturu.

Kolež obuhvata nastavu za djecu od 11-15 godina, od šestog do trećeg razreda po francuskom obrazovnom sistemu, odnosno od šestog do devetog razreda po crnogororskom obrazovnom sistemu. Nastava se izvodi posredstvom CNED-a (Nacionalni centar za dopisnu nastavu), uz pratnju kvalifikovanog nastavnog kadra. Na kraju koleža učenici polažu ispit za sticanje diplome tzv. Diplome National du Brevet (DNB).

Upis je u toku!

Check Also

PODGORICA: Kakav centar grada želimo da imamo?  

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

One comment

  1. Mogli bi reci i cijene,novinari nasi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *