Vojska Crne Gore dobija prvi poligon - Volim Podgoricu

Vojska Crne Gore dobija prvi poligon

Formiranje vježbovno-strelišnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore na Sinjajevini bio je nužan i prirodan potez, jer vojska ne može da funkcioniše bez adekvatne obuke, ocijenio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Vlada Crne Gore odlučila je, na sjednici održanoj prošle nedjelje, da na planini Sinjajevini formira poligon za potrebe Vojske Crne Gore. Prema saznanjima Pobjede, ideja je da se napravi poligon za obuku i gađanje sličan onome na Pasuljanskim livadama u Srbiji, koji je jedan od najboljih na Zapadnom Balkanu.

“Poligon je nepravilnog geometrijskog oblika dimenzija 10×25 kilometara i čitavo zemljište na kom se nalazi je u državnom vlasništvu”, kazao je Pobjedi izvor iz Ministarstva odbrane.  U Crnoj Gori je za vrijeme bivše SFRJ kao vojni poligon za bojeva gađanja korišćen lokalitet Radovče.

Radić, u razgovoru za Pobjedu, kaže da je bilo jasno da će se u jednom trenutku u Crnoj Gori napraviti poligon, jer nije bilo načina da Vojska finansijski podnese vježbanje u drugim zemljama.

“Bilo je izvjesno da poligon mora da se stvori, jer nema načina da se finansijski podnese za Vojsku Crne Gore trošak vježbi u drugim zemljama. Čak i najpovoljniji aranžman za izvođenje obuke u nekoj od zemalja regiona opet zahtijeva troškove koji su na nivou budžeta Vojske Crne Gore previsoki”, objašnjava Radić.

U NVO Alfa centar kažu da očekuju da Ministarstvo odbrane najavljenom projektu pristupi veoma ozbiljno i temeljito, na prvom mjestu vodeći se interesima države i građana.

“Ti prostori opština Šavnik, Mojkovac i Kolašin na području Sinjajevine nikada neće biti kao ranije. Iluzorno je govoriti da neće doći do poremećaja životne sredine i postojećih eko staništa. Osim pribavljenih saglasnosti od lokalnih samouprava u ovim gradovima, potrebne projektne dokumentacije i elaborate, cijeli proces se treba učiniti transparentnijim za svu zainteresovanu javnost”, kazao je direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović.

Vlada je na sjednici prošle nedjelje utvrdila da se poligon ne bi koristio od maja do oktobra, kada je aktuelan izdig na katunima.

Pobjeda

1 komentar

  1. Sta ce nama poligon od 40 vojnika od toga 30 nesposobnih da potrce 100m debeli kilavi.ko napane cg angazovati dobrovoljce iz drzavnog udara i ludnice iz kotora da je brane dok ja budem ladio muda iz neke lijepe destinacije usa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com